Напишете дума/думи за търсене

Що е то портокалова метафора и каква е поуката от нея?

Портокаловата метафора гласи, че най-лошите и най-добрите моменти обикновено разкриват това, което носим вътре в себе си - било то гняв, страх или любов. Какво би излязло от вас, ако сте притиснати силно в ъгъла, сякаш сте портокал, който някой се опитва да изстиска?

Портокаловата метафора, изложена от психолога, учителя и писателя Уейн Дайър, е инструмент, който ни помага да разберем защо е толкова важно да знаем от какво сме направени.

Дайър е добре известен и печели световен успех след публикуването на книгата си „ Вашите слаби места“. Измислената от него метафора се споменава за пръв път на негова конференция в Торонто, ден преди смъртта му.
Лекцията му изненадва всички. Уейн използва портокал като реквизит. След това той започва диалог с момче на около 12 години, което седи на първия ред.

Диалогът на портокаловата метафора

Уейн към момчето: „Ако стисна този портокал възможно най-силно, какво ще излезе от него?“
Момчето погледнало Дайър все едно е малко луд и казало: „Сок, разбира се.“
Уейн: „Мислиш ли, че ябълков сок може да излезе от него?“
Момчето отвърнало през смях: "Не!".
Уейн: „Ами сок от грейпфрут?“
Момчето: "Не!"
Уейн: "Какво би излязло от това?"
Момчето: "Портокалов сок, разбира се."
Уейн: "Защо? Защо портокаловият сок излиза, когато изстискате портокал? "
Момчето: "Е, това е портокал и такъв сок има вътре в него."

Какво излиза, когато животът те притисне?

Дайър продължил: „Да приемем, че този портокал не е портокал, а това сте вие. Някой започва да ви притиска, да казва неща, които не харесвате, и да ви обижда. Поради това от вас излизат гняв, омраза, огорчение и страх. Защо? Отговорът е, защото това е вътре. Това е един от най-големите уроци в живота. Ако гняв, болка и страх излизат от вас, когато някой ви обиди, това е защото ги има във вас. Няма значение кой прави „изцеждането” - майка, брат, децата, половинката, шефът или правителството. Ако някой каже нещо за вас, което не харесвате, това, което излиза от вас, е това, което е вътре. А какво има вътре зависи от вас, това е вашият избор.

Когато някой ви притиска и от вас излиза нещо различно от любов, това е така, защото вие сте позволили тези чувства да се настанят у вас. След като премахнете всички онези негативни аспекти, които не искате в живота си, и ги замените с любов, ще откриете, че живеете изключително функционален живот. Благодаря, млади приятелю, и ето един портокал за теб!“


Чували сте фразата „Когато животът ви дава лимони, направете лимонада“. Тази фраза е един от най-простите начини за определяне на устойчивостта. Тя произтича от латинските думи resilio и resilire, които означават „да отскочиш назад“. Когато се прилага в психологията, тя се отнася до способността на човека да преодолява несгодите на пътя му. Така издръжливите хора успяват да направят лимонада (да се възползват максимално) от лимоните (загуби и разочарования), които изпитват в живота си.

Някои хора вярват, че устойчивостта е нещо, с което човек се ражда, че е генетична черта. Скорошни изследвания обаче разкриха, че човек може да възприеме тази способност и да я усъвършенства.

Като приемем, че промяната е част от живота, доверяваме се на себе си, изграждаме междуличностни отношения, фокусираме се върху позитивното, приемаме предизвикателствата като възможности и сме гъвкави и реалистични в целите си.

Усъвършенствайте се
Важно е да култивирате вътрешния си свят. Ако го запълните с неплодородна почва, ще получите само плевели. Но ако използвате плодородна почва и я поливате често, ще посеете най-добрия за вас живот.

Пускането на токсични мисли или чувства не ви носи нищо добро. Вие сте единственият, на когото вредите. Вие сте единственият, който ще понесе последиците от негативните емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X