Напишете дума/думи за търсене

Уейн Дайър - вдъхновителят на милиони

Наричан „баща на мотивацията“, Уейн Дайър, който се придържа към мъдростта на Дао, е международно известен писател и преподавател. Личностното развитие и духовното израстване са неговите специалности и той им посвещава повече от 40 години от живота си.

Дайър определя хората като вечни духове. Враг на етикетите, националностите и расите, неговите вярвания го накараха да изследва дълбоко човешката духовна природа. Той остави след себе си наследство, което вдъхнови милиони човеци по света.
Дайър фокусира по-голямата част от работата си върху това да помогне на хората да погледнат в себе си и да променят това, което не работи за тях. Автор е множество книги, 21 от които са попадали в списъка на най-продаваните от New York Times. Всичко в живота и работата му е истинска революция, която достигна до хора от всички сфери на живота.


Началото
Уейн Дайър е роден от Детройт, Мичиган. Израства в сиропиталища и приемни семейства. Според неговата книга „Вече виждам ясно“ баща му напуска дома малко след раждането му, а след това майка му започна да се среща с алкохолик, който в крайна сметка му става втори баща. Детството му не е лесно. Той работи на няколко места през пубертета и след това се присъединява към американския флот. Напуска четири години по-късно, връща се в родния си град и се записва в колеж.
Получава докторска степен в образователно консултиране от Wayne State University и преподава в университета „Сейнт Джон“ в Ню Йорк. През това време интересът му към принципите на самооткриване и личностно израстване нараства.

През 1976 г. той публикува първата си книга „Вашите слаби места“, която става хит. Това е началото на кариерата му като писател и преподавател. След това Уейн Дайър напуска университета и започва да обикаля страната, популяризирайки книгата си.

Успехът му като автор се основава на Дао мъдростта
След успеха на дебютната си книга, Уейн Дайър започва да пише за психологията на самоусъвършенстването. След като публикува няколко творби, той започва да изследва духовните аспекти на човешкия опит.
От този момент нататък Уейн Дайър променя посланието си за самоусъвършенстване с по-дълбока перспектива на хората. Той отстоява идеята, че всеки човек има потенциала да живее необикновен живот и да почита своето „висше Аз“.

Първоначално редакторите му не били особено запалени по този драстичен духовен обрат в кариерата му. Това обаче му носи милиони последователи по целия свят.

Страхотен учител и комуникатор
Дълги години Уейн Дайър е редовен гост в шоуто на Опра Уинфри. Тя редовно излъчва негови документални филми. Поради огромния си издателски успех извън страната, той прекарва много време в пътувания, популяризиране на своите книги и идеи и изнасяне на лекции и семинари.
По-късно той се премества в Мауи, Хавай, където продължава да пише.


Уейн Дайър притежава изключителен талант като комуникатор на психологически концепции. Той успява да го направи по начин, по който широката публика може да ги разбере и да ги приложи на практика. Именно това е тайната на големия му успех, в способността му да общува с широк кръг публика. Освен това той усвоява когнитивно-поведенческите концепции на психологията, подхода на Маслоу, на когото дълбоко се възхищаваше.

Силата на намерението
Уейн Дайър дълбоко се възхищава на мислите на Виктор Франкъл за смисъла на живота. Най-големите уроци, които оставя след себе си, е вярата в себе си, таланта си, упоритостта и възможностите.

Една от по-сложните му книги е „Силата на намерението, Как да сътвориш твоя свят такъв, какъвто искаш да бъде“. От положителната психология и чрез множество емпирични изследвания е факт, че практики като тези в неговите книги водят до ползи за здравето на тялото и ума и начина, по който се отнасяме към света.

Благодарността, оптимизмът, състраданието, уважението са постоянни в книгите му.

Уейн Дайър почива на 75-годишна възраст след дълга битка с левкемия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X