Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-угояващите храни?

Има някои храни, които поради тяхната калорична стойност или начин на готвене, трябва да се консумират умерено както по отношение на количеството, така и по отношение на честотата.
Ето списък с храни, които се считат за „най-угояващи“.
Разбира се, това е пряко свързано с количеството, което ядете, и честотата на прием.

1. Картофен чипс
Проучване от 2015 г. сочи, че картофените чипсове са сред най-пристрастяващите храни. Когато се консумират по пристрастяващ начин и в излишък, те могат да доведат до наддаване на тегло.

2. Захарни безалкохолни напитки
Консумирането на чаша или две безалкохолни напитки всеки ден може да ви накара не само да натрупате тегло, но и да увеличите нивата на кръвната си глюкоза. Изследвания от Current Developments of Nutrition предполагат, че има връзка между консумацията им и повишен риск от диабет.

3. Преработени меса (колбаси)
Свръхобработените видове месо като колбаси са много нездравословни и наистина могат да причинят наддаване на тегло, когато ги консумирате в излишък. Те осигуряват значително количество наситени мазнини, калории, натрий и оцветители.

4. Готови за консумация храни с трансмазнини
Стотици продукти, които виждаме в супермаркета, съдържат трансмазнини - вещества, които могат да повлияят на нашето здраве, като повишават лошия холестерол и намаляват добрия холестерол. Това може да допринесе за увеличаване на риска от сърдечни заболявания и е свързано с повишен риск от развитие на диабет, според данни на Американската сърдечна асоциация.

5. Картофи
Те се считат за една от най-угояващата храна. Испанската фондация за хранене обаче посочва, че те осигуряват 88 Kcal/100 g количество енергия, което не би било прекомерно, ако се консумират умерено.
Разбира се, ако ги изпържите, калоричността им се увеличава. Поради тази причина препоръчваме да ги варите или печете.


6. Сладкиши и десерти
Бисквитките, сладкишите, хлебните изделия и др. обикновено съдържат значително количество захар и мазнини. Именно поради тази причина те са на върха на хранителната пирамида. Специалистите препоръчват също спорадична и умерена консумация от тях.

7. Рафинирани зърнени храни
Оризът е друга от най-консумираните храни за угояване в света - той допринася с 381 Kcal/100 g. Диетолозите съветват да се яде кафяв ориз, тъй като се усвоява по-бавно, което води до по-дълъг период на усещане за ситост.

8. Пържени храни
Всички ястия, които се пържат в мазнина, повишават калоричността си. Редовната им консумация води до повишен риск от наднормено тегло.

9. Готови плодови сокове
Дори тези, на които пише върху етикета „100% натурални” обикновено съдържат добавени захари и консерванти. Вместо това консумирайте прясно изцедени сокове.

10. Масло
То трябва да се консумира умерено поради високото му съдържание на наситени мастни киселини (44,97 g на всеки 83 g общи липиди, присъстващи в 100 g). Почти всички лекари и диетолози настояват за ограничаване на консумацията на тази мазна храна.

Най-малко угояващи храни

• Бяла риба - ципура, меджид, мерлуза, треска, те са много добри заради съдържанието си на омега-3 и фосфор.
• Постно месо като пуешко или пилешко (винаги след отстраняване на мазнината). Засищат и съдържат много протеини.
• Миди и ракообразни - миди, скариди, стриди, калмари, раци. Те имат малко мазнини като рибите и са богати на йод и цинк, съдържат висококачествени протеини и много малко въглехидрати.
• Зеленчуци като спанак, броколи, моркови, домати, лук, количеството мазнини е почти нулево в тях.
• Бобови растения - леща, нахут, соя, боб и осигуряват ни цинк, фосфор, желязо, магнезий и много витамини. Те също съдържат и протеин.
Плодове - всички, за които се сетите, са с ниско съдържание на мазнини, с изключение на бананите, гроздето, кокоса и дюлята, защото съдържат много захар. Останалите плодове осигуряват вода и антиоксиданти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X