Напишете дума/думи за търсене

Повтаряйте тези 3 терапевтични японски думи за мигновено спокойствие

В тази дигитална ера сме изложени на постоянна бомбардировка от новини за сърцераздирателни случки по целия ​​свят. Чувстваме се задължени да сме информирани, но също така трябва да се справяме с натовареното си ежедневие, да жонглираме с работа и другите си роли.

Всички сме чували, че японците са една от най-дълголетните нации. Това едва ли се дължи само на здравословна храна, защото на тялото му трябва и по-малко количество стрес.
Но дори и да не живеете в Япония и да не географски невъзможно за вас да посещавате семинари по дзен медитация или да правите разходки в светилища и храмове, може да присвоите някои от уникалните гледни точки на японците, що се отнася до начина ви на живот.

Кои са трите терапевтични японски думи, които носят спокойствие?

1.  日日是好日(Hibi Kore Kōjitsu)
Тази дзен будистка фраза обикновено се превежда като „всеки ден е добър ден", но има много повече зад този прост превод. Значението всъщност е по-скоро обратното, защото този израз носи идеята, че не е необходимо всеки ден да е прекрасен и ни учи как да се освободим от осъдителните мисли.

Принципът на "hibi kore kōjitsu" е, че няма такова нещо като добър или лош ден. Всеки ден носи нови възможности за тези, които са живи на този свят. Трябва да приемаме всеки ден такъв, какъвто е, без прекалено много привързване или светски желания, за да се справяме с всичко с благодарност и мъдрост.

Естествено е да се чувстваме така, сякаш имаме ужасен ден, ако се случи нещо негативно. Но тази будистка поговорка ни напомня, че дистанцирането от суровите ни емоции ни помага да се справяме по-добре с нашите реалности.

Лично аз обичам да оценявам деня си, като записвам бележки в дневник на благодарността, преди да си легна. Отначало са необходими известни усилия, за да видите негативните инциденти от различна гледна точка, но след като това стане навик, наистина ще ви бъде от полза, за да останете спокойни и благодарни.

2.  小確幸(Shōkakkō)
Този термин е измислен от автора Харуки Мураками. Буквално означава малко, но сигурно щастие. Дори членовете на корейската бой банда BTS споделиха своите списъци с shōkakkō по време на пика на тази източна философия в Южна Корея, правейки суперзвездите по-достижими.

Определението за малко щастие може да варира от човек на човек, но Мураками дава няколко примера за shōkakkō в творбите си. Един пие идеално охладена бира след тежка тренировка, а друг намира спретнато сгънато бельо в чекмеджето – съгласни ли сте с него?
Може да намерите това малко щастие за твърде скромно, но е по-важно от всякога в днешния свят, където социалните медии ни бомбардират с всичко - от хора, живеещи във военни зони, до знаменитости, които правят милиони долари от една публикация в инстаграм.

Живеем в хаотичен, разделен свят. Може да искате да спечелите джакпота на тотото, но това не се случва на всеки. Наличието на списък с shōkakkō работи много по-добре от лотарийните билети по отношение на психичното здраве, защото те никога не успяват да повишат качеството на живота ни.

Моето малко, но истинско щастие е да вляза в голяма книжарница, да ям прясно изпечени мъфини с ароматно кафе и да гледам филми със съпруга ми, след като детето ни заспи. А вие?

3.和敬清寂(Wakei Seijaku)

Този идиом от четири знака се счита за мото в японската чайна церемония. Всеки символ на канджи има свое собствено значение, което е важно в чайната култура, а комбинацията означава да се отваряте, за да се уважавате един друг и да поддържате нещата чисти, за да оцените спокойствието

和 (Wa): хармония и мир
敬 (Kei): уважение към другите
清 (Sei): яснота, чистота и чистота
寂 (Джаку): тишина и необезпокояван ум

Произходът на този термин е открит за дебат. Някои хора вярват, че основателят на съвременната чаена церемония Сен но Рикю е измислил тази дума, докато скорошни изследвания показват, че Дайшин Гитоу, монах от Киото, е измислил този израз. Така или иначе, тази концепция за „wakei seijaku" е дълбоко вкоренена в японската култура. Ако сте посещавали Япония, може да свържете това взаимно уважение и приоритет на чистотата и тишината с храмове и светилища. Но този термин не може да бъде обяснен напълно без матча.

По време на традиционна чаена церемония всичко в малката татами стая, предназначена единствено за чаената церемония, играе важна роля за осмислянето на събирането, от гостите до цветята, аранжирани във ваза. Освен това поддържането на инструментите и пространството чисти и подредени води до по-голям фокус върху чая, смяната на сезоните и вдъхващите благоговение моменти в общуването между домакина и гостите. Традиционните чаени церемонии не са толкова достъпни дори в Япония. Но ако сте любители на матча, полагайте усилия да поддържате бъркалката си чиста и в перфектна форма, за да може редовно да се наслаждавате на релаксиращ чай матча. Освен това, независимо дали става въпрос за кафе или чай, откритото и уважително общуване със семейството и приятелите винаги прави времето ви за чай перфектно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X