Напишете дума/думи за търсене

Разширени вени: симптоми, предотвратяване и диета

Болест като разширени вени невинаги се проявява под формата на възли, изпъкнали на краката, и ако първоначалните признаци на проблема не бъдат забелязани навреме, тогава могат да възникнат сериозни усложнения. Според статистиката това заболяване засяга около 10% от мъжете и 30% от жените.

Скрити признаци на разширени вени

1. Промяна в цвета на кожата
Появата на светли или тъмни петна по кожата показва увреждане на дълбоките вени. Цветът на кожата се променя, когато правилното количество кръв не се доставя в тъканите.

2. Сърбеж в глезените и подбедриците
Поради застоя на кръвта метаболитните процеси се нарушават, кожата става по-суха и започва да се „отлепва”. Появата на сърбеж трябва да бъде причина да се свържете със специалист, който би могъл да предпише:

• прием на антихистамини, които намаляват отока и облекчават спазмите;
• прием на успокоителни, които стабилизират нервната система и нормализират съня;
• използването на мехлеми, които овлажняват кожата и предотвратяват разпространението на инфекцията.

3. Изтръпване на крайниците
Ако краката периодично изтръпнат, това означава, че има вероятност да се развият разширени вени и трябва да се консултирате с флеболог. Причината за изтръпване на крайниците е слабостта на ставите, провокирана от липса на кислород в тъканите. С други думи, липсва междуставната течност, а тя е тази, която е отговорна за двигателната активност.

4. Отоци 
Отокът се образува, когато течността се натрупва в тъканите, когато венозните клапи не функционират правилно. Отокът често се появява сутрин или вечер.

5. Болки в краката след физическо натоварване
В ранните стадии на заболяването болката е поносима и често изчезва след масаж. Причината за болката е нарушение на процеса на кръвообращение. Ако болката се появява често, тогава могат да възникнат проблеми с работата на сърцето, тъй като разширените вени пречат на циркулацията на кръвта от краката към сърцето.

6. Конвулсии
При разширени вени спазмите често се появяват през нощта, тъй като кръвта не циркулира добре през съдовете и вените, натискът върху тъканите се увеличава, нервните окончания се дразнят и мускулите получават малко кислород поради лош метаболизъм.

Как да предотвратим развитието на разширени вени

За да се предотврати заболяването, експертите съветват:
• движете се повече, за да подобрите кръвообращението;
• носете удобни дрехи, които не възпрепятстват движението;
• отървете се от лошите навици (пушене, пиене на алкохол и мазни храни);
• седете правилно (не кръстосвайте краката си);
• бягайте и правете йога по-често, което ще предотврати напълняването (наднорменото тегло е основната причина за разширени вени).

Диетични съвети при разширени вени
При разширените вени и първите му признаци е полезно да включите следните храни в диетата:
• пресни зеленчуци и билки - съдържат много полезни минерали и витамини, които укрепват съдовите стени;
• зърнени храни, трици, ядки, сушени плодове и плодове - богати на калий и магнезий, както и рутин (витамин Р), който увеличава здравината на венозните стени;
• растителни масла - съдържат витамин Е, който увеличава еластичността на вените.

Трябва да пиете поне два литра вода дневно. При разширени вени специалистите съветват да се придържате към фракционното хранене, тоест да ядете храна на малки порции поне пет пъти на ден, докато вечерята трябва да бъде не по-късно от четири часа преди сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X