Напишете дума/думи за търсене

Как работи фотоепилаторът

Източник: Pixabay

Известно е, че фотоепилаторът е предназначен за безболезнено премахване на нежеланото окосмяване. Това е модерен и ефективен метод, с който се постига добра продължителност на ефекта. Прочете как работи фотоепилаторът, за да разберете дали този уред е подходящ за вас.

Видове фотоепилатори и употреба

Уредите за фотоепилация се използват в козметичните центрове от дълго време, но през последните години се появиха и модели за употреба у дома на достъпни цени. Различните видове фотоепилатори обаче имат различни характеристики. Някои от тях са универсални, други са подходящи само за тъмни косми, а трети имат ограничен брой импулси или сменяеми фотолампи.

Процедурите по обезкосмяване са няколко и се изпълняват по схема и правила, които трябва да спазвате. С тях трябва да се запознаете предварително. Резултатът е дългосрочен и варира между две-три и седем-осем години.

Как работи фотоепилаторът

Фотоепилаторът работи чрез светлина – излъчва кратки, но мощни светлинни импулси. Светлината се излъчва от главата на уреда, прониква в косъма, а през него в кожата и взаимодейства с меланина в нея. Там тя се превръща в топлина и уврежда фоликулите на космите, без да засяга останалите части на кожата. В резултат на това космите падат, а самите фоликули отслабват, което пречи на появата на нови косми. За дълготраен ефект се налага процедурите да се повторят няколко пъти през няколко седмици, като броят им зависи от вида на космите и кожата.

Всъщност светлината се абсорбира от всички тъмни места под главата на уреда, без значение дали са косми или кожа. Ето защо фотоепилацията е подходяща преди всичко за светла кожа с тъмни косми. Светлите косми не успяват да абсорбират достатъчно добре светлината и ефектът не е толкова добър. Тъмната кожа пък се загрява повече от светлата и ако процедурите и уредът не са съобразени с това, може да се получат изгаряния. Това е причината фотоепилация да не се прилага върху много тъмна кожа.

Видове фотоепилация

Основните видове фотоепилация са два – лазерна и импулсна.

Лазерният епилатор е доста по-точен и излъчва монохроматична светлина, която се абсорбира по-лесно от меланина. Тук обаче трябва да се има предвид, че има различни лазери за различните типове кожа.

Импулсните фотоепилатори излъчват различни цветове светлина, което ги прави подходящи за по-широка гама кожа и косми. Ефектът наистина е много добър, но са нужни повече на брой процедури, за да бъде постигнат.

Боли ли фотоепилацията

Възможно е по време на сесиите да имате усещане за парене. Това се случва предимно по време на първите процедури, когато космите са все още много и всички се загряват едновременно. За някои хора паренето е по-скоро досадно, отколкото болезнено, но всичко е въпрос на лична чувствителност. Така или иначе фотоепилаторите предлагат възможност за регулиране на интензивността на работа, така че лесно могат да бъдат адаптирани към индивидуалните нужди и комфорт.

Поникват ли нови косми след фотоепилация

Във фоликулите, които са напълно разрушени, няма да поникнат нови косми. Но е факт, че понякога след време се появява ново окосмяване. Причината е в хормоните в тялото –  те могат да провокират появата на нови фоликули, в които да се зародят нови косми.

  • Ключови думи:
X