Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за защита на кожата от въздействието на климатика

Климатикът прави околната среда по-суха и това оказва значително влияние върху кожата.

Този уред охлажда помещението отчасти чрез намаляване на влажността.
Това може да промени естествения хидролипиден филм на кожата. Резултатите са екзема и раздразнение.

Ефекти от климатика върху кожата
Продължителното излагане на климатик оказва влияние върху здравето на кожата. Това е така, защото нейното естествено pH е кисело, но когато е изложено на среда с ниски нива на влажност, то става алкално. Това изсушава кожата и намалява защитните й сили на кожата.

Климатикът засяга някои хора повече от други. Най-забележимите ефекти се наблюдават при хора със суха кожа или такива със склонност към мазна кожа. Ниската влажност води до изпаряване на хидролипидната емулсия. Ролята на тази емулсия е да предпазва кожата от външни агресии. Когато се разреди, кожата става по-уязвима.

Най-добрият начин да предпазите кожата от въздействието на климатика е да поддържате добра хидратация в кожата и в тялото като цяло.

1. Пиене на много вода
Препоръчително е да пиете 2 литра вода на ден. Когато започнете да използвате климатика, трябва да увеличите количеството, което приемате. Това е така, защото кожата непрекъснато губи влага и е необходимо тя да се възстанови.

Съветът е да пиете вода, дори и да не изпитвате жажда. Може да се прави с малки чести глътки.

Също така е препоръчително да увеличите приема на някои храни, като студени зеленчукови супи, плодове и натурални сокове. Ще има по-голямо благосъстояние и кожата ще изглежда по-здрава.
Хидратацията противодейства на изпаряването на хидролипидната бариера на кожата.

2. Нанесете овлажнител
Друга добра идея за ограничаване на ефектите от климатика върху кожата е редовното нанасяне на овлажнител. Консистенцията трябва да е лека и свежа. Всъщност най-добре е да го поставите в хладилника и да го използвате след душ.

Трябва да се избягват кремове, съдържащи алкохол, мазнини или етерични масла. Не е препоръчително да използвате продукти, които са комедогенни, тъй като те запушват порите.

Хидратиращият крем осигурява устойчивост и еластичност, освен че предотвратява преждевременното стареене.

3. Здравословно хранене
Най-добре е да се спрете на антиоксидантна диета, съставена предимно от плодове и зеленчуци.

Горски плодове, ябълки, моркови, броколи, артишок, карфиол, спанак и домати са силно препоръчителни. Препоръчват се също ядки и млечни продукти, както и запарки от зелен чай.

4. Непрекъснато измиване на ръцете и лицето
Честото миене на ръцете и лицето ви помага да се преборите с ефектите на климатика върху кожата. Това насърчава овлажняването и засилва хигиената. Когато кожата е чиста и овлажнена, тя изглежда по-здрава.

Избягвайте парфюмирани или тоалетни сапуни. Вместо това изберете течности, съдържащи млечна киселина. Това придава мекота и блясък на кожата. Неутралните сапуни също са силно препоръчителни, особено за деликатна кожа.

Не е препоръчително да търкате лицето си с кърпа, тъй като това добавя допълнителна агресия. Правилното нещо, което трябва да направите, е да подсушите лицето си с леки докосвания.

5. Избягване на тютюн и алкохол
Ако искате да защитите кожата си от агресията, причинена от климатика, пушенето е много контрапродуктивно. Тютюневият дим съдържа токсини, които изсушават кожата.

Алкохолът е друго дехидратиращо съединение. Той не само действа като диуретик, насърчавайки изхвърлянето на вода от тялото, но също така възпрепятства последващата рехидратация.
Алкохолът има обратен ефект върху хидратацията на кожата, което противодейства на ползите от водата.


Правилната температура
Не забравяйте да регулирате температурата, на която сте задали климатика. Няма смисъл да е прекалено студено, тъй като ще използвате повече електричество и увреждането на кожата ще се увеличи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X