Напишете дума/думи за търсене

Стефан Данаилов за любовта си с Аня Пенчева: Уплаших се, беше твърде хубаво!

Аня Пенчева и Стефан Данаилов в "Актрисата" - последната пиеса, в която актьорът участва. Снимка: Архив

Любов! Минали са толкова години и мога да кажа със сигурност, че нашето с Аня Пенчева беше любов. Обичахме се много, но в един момент стана невъзможно хубаво и се уплаших. Поисках да се разделим. На нея всичко ѝ предстоеше - деца, да гради собствена кариера, а аз се чувствах уморен. Аня животът я искаше, а аз бях един мъж на средна възраст - 43 години.

Това споделя за голямата си любов с актрисата Аня Пенчева пред журналиста Георги Тошев в книгата му “Игра на живот” великият Стефан Данаилов.

Само преди дни в кино “Одеон” бе премиерата на биографията, както и на документалния филм за Мастера - “Ламбо от София”, дело на Георги Тошев, Ема Константинова и Борис Пинтев.

За голямата любов между Аня (с рождено име Анушка) и Данаилов е писано много. Но за първи път актьорът признава неща от интимния си свят, свързани именно с нея, както и за останалите жени в живота му.

По това време Ламбо е най-сниманият български артист. Той с лекота влиза от филм във филм. Само за две години снима осем, сред които “Топло”, “От нищо нещо” и “Дами канят”. Именно в този период той се запознава с Аня. Виновник е каскадьорът Димитър Кехайов. Ламбо в типично негов стил пуска поредната шега. Погледите им се срещат. “Ако някое младо момиче може да си представи Стефан, ще кажа - беше все едно да имаш срещу себе си

Брад Пит, Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо в едно

Беше красив и го знаеше. А скромността му беше непозната”, разказва Аня за първата им среща в книгата.

Тя е много силна като човек. Изглежда крехка, дори наивна, но има характер. Тя създава един особен уют около себе си. А усмивката ѝ може да те разтопи. Минавах кризата на средната възраст, работех много в киното, театъра, в телевизията, в радиото, на естрадата. У дома всичко беше спокойно. С Мери, жена ми, му бяхме хванали цаката на семейния живот - аз се грижех тя да е добре, да има всичко, което ѝ е нужно, да се вижда с приятели, никакви изненади. И изведнъж се появява Аня! Нещо в мен започна да се събужда. Тя ме кара да се чувствам жив, да се вълнувам, разказва Стефан Данаилов пред Георги Тошев.

Когато разбират, че чувствата между двамата са повече от мимолетно увлечение, Аня и Стефан заживяват в Перник в апартамента на актьора Илия Георгиев. Родителите на Пенчева са

категорично против връзката на дъщеря им с женен мъж

Ламбо събира смелост и се изнася от семейното жилище в София. Не скрива от съпругата си Мария, че има сериозно увлечение, и моли за време, преди да реши как ще продължи животът му. След това обаче актьорът пожелава да се разделят.

Беше прекалено хубаво, пътувахме много, смеехме се, обичахме се много. В един момент беше толкова невъзможно хубаво, че се уплаших. На нея всичко ѝ предстоеше - да има семейство, деца, да гради кариера. В един момент се видях остарял, уморен, а Аня животът я искаше. Сложно е за обяснение, но се разделихме. Останахме свързани обаче през годините, обяснява Мастера.

След това решение той никога не съжалява, че го е взел сам. Така стана по-добре. Нейният живот сега е богат, вълнуващ, има прекрасно семейство, деца, внук. А аз се върнах при Мария, разказва още Ламбо. Съпругата му Мери го приема нормално. Според актьора имала талант да не показва какво ѝ е в душата.

Мария Данаилова е била една от най-красивите жени в София.
Мария Данаилова е била една от най-красивите жени в София.

Болезнено е. Аз съм шумен в емоциите си, показвам ги, не задържам, забравям бързо лошото. Освобождавам се, минава. За мен щастието е миг, търся любовта. Само там човек намира помирение, мъдро заключава Стефан.

Мария, единствената съпруга на актьора, остава негова спътница и най-верен съветник през трудните години на слава и забрава, на политически интриги и актьорски номера. Първият ми спомен от Мери е как е захапала цигара и се смее дяволито. Прибирам се в отпуск от казармата. Влизам вкъщи, а там сестра ми и Кондов поканили приятели. Мери е със съпруга си Вили Цанков. Забелязвам я, все пак съм ценител. Облечена шик. Различна. Жива. Но дори не предполагам как ще ни събере животът, разказва Ламбо.

Фаталната среща е малко след като Ламбо се уволнява от казармата. Случката прилича на сцена от филм. И двамата се смутили, а той я поканил на купон. Тя взела, че дошла. Не се отделихме един от друг. Химия! Заживяхме заедно. Нищо не ме интересуваше, освен да се събудя до нея, спомня си актьорът. Според соцпорядките двамата живеят незаконно под един покрив. Бдителни съседи се оплакват, че нямат официален подпис в гражданското, и те отиват. Канят за кумове приятелите си Заза и Любо. Набързо подписват в райсъвета. След това Ламбо се качва на самолета и заминава за Варна, където се снима във филма “Морето”.

Татко се разбираше с Мери. Бяха близки по техния си начин. Това не се получи обаче с останалите членове на семейството.

Фамилията ми

не я прие. Никога

не разбрах защо

Може би съществуваше някаква ревност, спомня си Данаилов. Самата Мария дълго се опитвала да забременее от тази любов, но все помятала. Не го ревнувах, защото си знам цената. Той е лек човек, но не лековат. Не мога да съм нащрек, ако някой иска да кривне, винаги ще го направи. Това със скандали и сръдни не се решава, а с любов. Майка ми казваше: “Важно е мъжът да се прибира у дома”. Вярвам в това, казва в интервю Мария през 2010 г. Тя приема, без да прави сцени на Стефан, и сина му от актрисата Ирен Кривошиева. Мария научава за Владимир от бившия си мъж Вили Цанков. Тя го изслушва хладнокръвно и никога не иска обяснения от мъжа си. Мария приема и прощава.

Понякога си мисля за изневярата. Както и да се извиняваш, ти си го направил. Чувството за вина е нещо, което все още нося. Имам грехове и пороци, но те не бяха толкова дълбоки, че да изправям съвестта си пред напрежение. Не си спомням да съм предавал Мери. Но не мога да се отрека и от нито една своя постъпка и увлечение, признава приживе Ламбо.

В живота на великия актьор има много жени

И той винаги говори за тях с любов. Но всеки път давал да се разбере, че Мери е извън всякакви класации, защото тя е най-важният човек за него. Без нейната подкрепа, грижа и любов той никога не би постигнал това, с което ще го помнят поколения българи.

Единствената, която може да се мери по обичане с Мария от Стефан, е Аня Пенчева. Стефан я нарича: “Моето мъжко момиче”.

Той знаеше силата на своя опасен чар. И не се свенеше да я използва. А аз не бях лесна и се ужасявах от мисълта, че мога да разбия нечие семейство, разказва още за любовта им Аня. За една от срещите си с него актрисата треперила от вълнение, както никога досега. Била в компанията на сина му Владимир. И двамата се натъжават, когато научават лошата диагноза на Стефан Данаилов. Така е решил Господ Бог. Така е по-добре, отколкото да се мъчи, казва Влади. За Аня наследникът на Ламбо му е одрал кожата, прилича на младия Данаилов. Говори много, прегръща силно като баща си, разказва Пенчева с усмивка.

За срещата със Стефан я опаковали грижливо, тъй като влиза в реанимацията. Накачулена като космонавтка бях. Той направи жест, както винаги - козируваше ми с два свити пръста, както когато започваше да ми пее. Целунах го и приседнах до него. Казах му, че съм за малко, защото много сме чакали с Влади “суетният му баща да се напудри”. Напрежението обаче ми дойде в повече. Гледах очите му - нямаше ги, и разбрах, че той бе там и не беше. Нещо като да излезеш от сцената, преди да е паднала завесата. В миг въздъхна и ми стисна силно ръката. Казах му: “Хайде, миличък, синът ти те чака. Одрал ти е кожата”, на което той изсумтя самодоволно. Погалих го и станах. Тръгнах. Обещах да дойда пак.

Излязох си като от църква - ходех назад, не исках да му обръщам гръб,

спомня си Аня Пенчева за последната си визита при голямата си любов Стефан Данаилов.

“Игра на живот” е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване, казва за произведението си талантливият журналист Георги Тошев.

Внучките на Ламбо - дъщерята на племенницата му Росица Обрешкова (самата тя е вляво) и на покойния й брат Ламби, на премиерата на книгата и документалния филм за актьора
Внучките на Ламбо - дъщерята на племенницата му Росица Обрешкова (самата тя е вляво) и на покойния й брат Ламби, на премиерата на книгата и документалния филм за актьора

На премиерата на “Игра на живот” бе прожектиран и документалният филм за живота на актьора - “Ламбо от София”. Той се фокусира върху малко известни факти от живота на Стефан Данаилов. Лентата показва някои от любимите места на актьора в родния му град. Срещата с шофьора му Мишо, негови съученици от началното училище, състуденти от Театралната академия и колеги като Цветана Манева и Елена Райнова предизвика изключителен интерес. Да видят лентата, бяха дошли вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и представители на общината.

Събитията бяха посветени на 80-ата годишнина от рождението на големия актьор Стефан Данаилов.

Георги Тошев посреща вицепрезидента Илияна Йотова на премиерата на книгата му за Стефан Данаилов.
Георги Тошев посреща вицепрезидента Илияна Йотова на премиерата на книгата му за Стефан Данаилов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X