Напишете дума/думи за търсене

За какво да внимавате, когато избирате проходилка за бебето

Източник: Pixabay

Когато дойде време да избирате проходилка за бебето, ще се изненадате колко различни, красиви и забавни модели се предлагат на пазара. Но освен външния вид и цената, има още няколко неща, които е добре да прецените, преди да вземете решение.

Безопасността

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали на проходилката има стикер, че тя отговаря на стандартите за безопасност на Европейския съюз. Ако не откриете такъв, по-добре потърсете друг вариант. Не правете компромиси със здравето на детето си.

Спирачките

Ако предпочитате възможно най-безопасния вариант, потърсете проходилка с автоматични спирачки, които се задействат при среща със стълби или други препятствия по пътя.

Ръбовете

Добра идея е да прокарате ръка по ръбовете на проходилката и да проверите дали са гладки и заоблени. Уверете се също така, че няма места, в които малките пръстчета на детето могат да се пъхнат и заклещят.

Основата

Колкото по-широка е основата на проходилката, толкова по-стабилна ще е тя. Важни са и колелата и е добре те също да са големи и широки. Изберете колела, които имат диаметър поне 5 см.

Втора употреба

Не е добра идея да купувате проходилка втора употреба, особено ако моделът е доста стар. Вероятността да не отговаря на съвременните изисквания за безопасност е голяма и вие няма как да проверите това. Освен това използваните проходилки може да са компрометирани, недостатъчно стабилни и амортизирани, което може да ги направи опасни за детето ви.

Сгъването

Опитайте да сгънете проходилката, преди да я закупите. Уверете се, че механизмът ѝ е достатъчно здрав, за да не ѝ позволи да се сгъне случайно, докато детето я използва. Проверете също така дали е достатъчно стабилен, тъй като, ако е хлабав, може да прещипе пръстчетата на детето по време на използване или пък вашите, когато я сгъвате или разгъвате.

По мярка

Сложете детето да седне в проходилката и се уверете, че крачетата му стигат спокойно до пода. Повечето проходилки имат различни степени на застопоряване на седалката, за да може да се използват от деца с различна височина. И все пак трябва да сте сигурни, че те са подходящи и за вашето дете.

У дома

Последната проверка, която задължително трябва да я направите, е да се уверите, че в дома ви има достатъчно голямо пространство с равна и безопасна повърхност, върху която детето може да се движи безпроблемно. Високи прагове, стъпала и дебели килими може да се окажат препятствия, докато то препуска бързо из стаята, и да станат причина да се преобърне заедно с проходилката. Погрижете се детето да не може да достигне до опасните места.

  • Ключови думи:
X