Напишете дума/думи за търсене

Гигантите на юношеството: предизвикателства, пред които са изправени тийнейджърите

Давид и Голиат е своеобразна история на тийнейджър, който се изправя срещу гигант, докато останалите хора треперят в присъствието му. Тази легенда може да се нарече метафора за юношеството. Жителите на града представляват възрастни, които се страхуват от великана и бягат от конфронтацията. Давид, от друга страна, представлява тийнейджърите, които трябва да се изправят срещу гиганта, независимо дали им харесва или не.

Юношеството е време на преход и промяна. Ако децата ви успеят да преминат през това, те ще станат възрастни, по-добре подготвени да се изправят пред света и да се справят с това, което им се изпречва на пътя. С две думи, ще могат да се наслаждават на живота. Но първо трябва да се изправят срещу някои гиганти.

Гигантското тяло
Това е един от най-големите гиганти. Тийнейджърите ще изпитат промени в своята височина, размер, тегло и мускулна маса. Техните вътрешни органи също ще растат и ще развият първични и вторични полови белези.

Много промени се случват за много кратък период от време. Отчасти поради това те се чувстват тромави и несигурни. Те виждат телата си като нови и странни и се нуждаят от време и търпение, за да свикнат.

В наши дни повечето деца в предюношеска възраст имат достъп до сексуално образование, където ги учат за сексуалността и промените, през които ще преминат. Важно е родителите да намерят време да седнат и да поговорят с тях по тези проблеми.

Този гигант е свързан с тялото и хормоните. Изправянето срещу него означава, че те ще разберат представата си за себе си, ще идеализират любовта и ще бъдат разочаровани. Те ще се влюбват и разлюбват с уникална за тийнейджърите интензивност.

„Може да разберете кога едно дете расте, когато спре да пита откъде идва и започва да говори за това къде отива.“

Гигантът на самооценката

По време на юношеството тийнейджърите преминават през криза на идентичността. Те ще почувстват необходимостта да определят своята идентичност по всякакъв начин. Част от това определение ще бъде тяхната представа за себе си, както и ценностите. Тези млади хора ще научат, че има ситуации, в които не е лесно да бъдеш верен на ценностите си.

Тийнейджърите ще дефинират три основни аспекта на своята идентичност:
• Професионална идентичност: работата или професията, към която ще се насочат.
• Социална идентичност: приятелите и хората, които избират да бъдат около тях.
• Сексуална идентичност: тяхната роля като мъже или жени и техните сексуални предпочитания.

В този етап от живота си юношите започват да говорят за проблемите и въпросите си с други хора - своите учители, братя и сестри и връстници. Затова е важно като родители да разбирате и уважавате това. Създаването на открита атмосфера у дома ще ги накара да се чувстват сигурни, сякаш няма да ги разпитвате или мъмрите. Те ще вярват, че ще ги изслушате, когато им се прииска да говорят, и ще им помогнете по най-добрия начин.

Семейният гигант

Този гигант е труден. Много родители казват, че са „загубили“ децата си, когато ги видят да започнат да се бунтуват. Тийнейджърите обикновено спорят и поставят под съмнение неща в семейството, които не са били поставяни под въпрос дълго време.

Юношите все още живеят в семейния дом, но започват да правят огромни стъпки към независимост. Независимост, която идва от експериментиране и правене на грешки, без значение колко се опитвате да го избегнете. Това е преходен период, в който те вече не приемат сляпо командите на родителите си. Те също ще търсят своето място в света.

Ако искате да помогнете, бъдете търпеливи и им предложете безопасна среда, в която те знаят, че могат да се върнат у дома. Трябва да вярвате, че сте ги отгледали правилно и да уважавате тяхната автономия. Дайте им повече отговорност и им вярвайте, че ще знаят как да се справят с нещата.

„Младите хора винаги са имали един и същ проблем - как да бъдеш бунтар и да се съобразяваш в същото време.”
Куентин Крисп

Гигантът на приятелството
Приятелите са от решаващо значение в юношеството. Те са тези, които могат да съчувстват, тъй като те също поставят под въпрос света на възрастните и преминават през същите промени. С приятелите си те могат да говорят открито за всичко, без да се страхуват да не им се присмиват или да се чувстват не на място.

Приятелствата между тийнейджърите са интензивни. Всъщност те помагат да се положат основите на интимността за зряла възраст.

Подрастващите лесно се влияят и са склонни да се съобразяват с тенденциите, независимо дали в модата, музиката или политиката. Приятелите са толкова важни за тях, че понякога жертват собственото си мнение и личност. Предпочитат да се носят по течението и да запазят мнението си за себе си. За съжаление, това може да причини проблеми със самоличността.

Опасни поведения, за които трябва да внимавате
Злоупотребата с вещества може да се разпространи и в групи от тийнейджъри поради социален натиск. Групите имат властта да изолират или отхвърлят онези, които не искат да следват „правилата на играта“. Децата, които са срамежливи, могат да имат много проблеми, свързани с опасните поводения, и да станат много зависими. Това, че са част от група, ги прави „смели“, но също така означава, че мислят по-малко за себе си. Освен това ги поставя под голям натиск и може да размие чувството им за лична отговорност.

Като родители насърчавайте добрите взаимоотношения, като учите децата си на уменията, от които се нуждаят, за да взаимодействат добре с другите. Оставете ги да отидат на гости в домовете на приятелите си и ги накарайте да дойдат при вас.
Също така е важно да знаете кои са техните приятели и да им се доверите, че ще избират приятелите си разумно. Не на последно място, бъдете толерантни към приятелите, които не харесвате напълно, стига да не улавяте никакви опасни поведения.

„Конфликтът между нуждата да принадлежиш към група и нуждата да бъдеш възприеман като уникален и индивидуален е преобладаващата борба в юношеството.“
Жан Елиум

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X