Напишете дума/думи за търсене

Защо асансьорите имат огледала?

Чудили ли сте се защо всички асансьори имат огледала? Въпреки че много от нас ги използват, за да правят селфита, в действителност тази функция помага на психичното здраве. Тедеактивират нашите страхове, като ни разсейват, както и създават илюзия за амплитуда. Това си е чиста магия.

От незапомнени времена огледалата са част от ежедневието ни. Запазени са очарователни техни представители, изработени от обсидиан от древна Анатолия (Турция), датиращи от 6000 г. пр.н.е. Египтяните също са ги използвали в своите ритуали за красота, докато през Средновековието в Европа употребата им е била ограничена.

В определени времена и в определени култури се е смятало, че огледалата носят лош късмет. Но днес вече не може да живеем без тях. Наистина сме се пристрастили към отраженията на собствените си образи и огледалата са станали част от ежедневието ни. Намираме ги в бани, спални, гардероби, съблекални, музеи и търговски центрове. Намираме ги и в асансьорите.

Фобии и асансьори
Няма конкретен термин за асансьорната фобия, но няма съмнение, че тя съществува и засяга милиони хора по света. Тя може да бъде задействана от едно от следните условия:

• Агорафобия. Индивидът има ирационалния страх, че може да попадне в капан на място, от което не може да избяга или да получи помощ. Това може да се случи както на открито, така и на закрито.
• Клаустрофобия. Индивидът се страхува от затворени пространства.

Като правило тези хора, които се чувстват тревожни в асансьорите, може също да се страхуват да се качат в самолети, да влизат в тунели, да бъдат в затворени пространства без прозорци или да бъдат хванати в капан по средата на концерт, заобиколени от много хора.

Ето защо през 1850 г., когато Елиша Грейвс Отис започва масово да произвежда асансьори, трябва да се измисли механизъм, така че хората с фобии да могат да ги използват.

Усещането за пространство разсейва тези, които се страхуват от асансьорите
Ако някога сте се чудили защо асансьорите имат огледала, отговорът е прост. Те улесняват хората с фобия от тези превозни средства да победят страховете си. Поставянето на огледала в тези изключително малки пространства създава по-голямо усещане за простор. Следователно индивидът чувства, че има повече място и чувството му за потисничество намалява.

Освен това огледалата действат и като разсейващи фактори. Нищо не привлича вниманието ни така, както виждането на собствените ни отражения. Нашите мозъци отклоняват погледа си от страха и ирационалните мисли и се фокусират върху нас. Затова се концентрираме върху собствените си образи и тези около нас.

Проучване, проведено от Университета на Джорджия, твърди, че единственият начин за регулиране на асансьорната фобия е чрез експозиционна терапия. Пациентът трябва постепенно да бъде изложен на фокуса на своя страх, за да се изправи пред него и да го рационализира. Подкрепата от огледало допълнително подобрява този процес на подобрение.

По-очарователни причини
Поставянето на огледала в тези ограничени пространства не само помага на страдащите от фобия. Има и някои други интересни причини.

1. Коефициентът на безопасност
Асансьорът е малко пространство, в което често влизат неголеми групи непознати. Наличието на огледало ни дава възможност да знаем какво се случва до нас и зад нас ни кара да се чувстваме по-сигурни. Знаем кой стои зад нас и какво прави и може да се следим един друг, за да сме сигурни, че някой не ни краде портфейла. Следователно асансьорните огледала осигуряват безопасност.

2. По-голяма мобилност за хората със специални нужди
Човек в инвалидна количка може да се ориентира по-добре при влизане и излизане от асансьор, ако има огледала. Той може да се чувства по-независим, когато става въпрос за придвижване, тъй като не трябва да разчита на помощта на другите.

3. Огледалата заменят музиката
Някои хора говорят за времето със съседите си, докато се возят в асансьора. Но когато споделяме пространство с напълно непознати, не сме склонни да започваме разговори. В крайна сметка знаем, че ще излезем след няколко минути и може никога повече да не ги видим. Въпреки този факт тези моменти могат да бъдат доста неудобни.

Преди няколко десетилетия музика е звучала в асансьорите. Днес имаме огледала. Виждайки себе си отразени един в друг, ни разсейва, разведрява настроението и не е нужно да гледаме в земята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X