Напишете дума/думи за търсене

Как да обучавате детето си с Монтесори пъзели

Снимка: Pixabay

Методът Монтесори е свързан с обучението и развитието на децата от най-ранна възраст, като залага преди всичко на следването на естественото развитие на интересите и уменията на всяко дете. Голяма част от игрите, които се предлагат в Монтесори заниманията, са пъзели – те отговарят на основните критерии за избор на играчки, тъй като са прости, функционални, базирани на реалността и могат да бъдат направени от естествени материали. Освен това пъзелите са самостоятелни занимания, които дават възможност да се работи индивидуално с детето и да се постави фокус върху онези умения и познания, които са важни за развитието му в конкретния момент.

Но може ли да изберете Монтесори пъзел сами и да помогнете на детето си да стане по-вещо и умело със занимания у дома? Разбира се, че да. Ето няколко прости правила, които ще ви помогнат да използвате пъзелите по най-подходящия за детето ви начин.

Изберете подходящи пъзели

Един от основните принципи на Монтесори е да се съобразите с нивото на развитието на детето. Направете го без предубеждения и не мислете за нивото, което се очаква от него на тази възраст, а за онова, на което то реално се намира.

Когато избирате Монтесори пъзел, помислете какво всъщност умее детето ви и как бихте могли да го провокирате да направи малка крачка напред в тези свои умения. Помислете и за естествените интереси, които проявява напоследък.

Ако детето е на две години и обича да взема и подрежда вещи, изберете тактилен пъзел с части, които лесно се държат от малките ръчички и могат лесно да се сортират. Ако детето е на 4 и се интересува от тялото си, изберете пъзел с частите на тялото и с по-сложни форми. Ако дете на 9 започва да мисли пространствено, вземете му 3D пъзел-макет.

Оставете детето да играе

Друг важен принцип на Монтесори е да оставите детето да изследва света с минимална намеса от ваша страна. Осигурете на детето спокойно място без разсейващи фактори и му дайте пъзела. Ако то е достатъчно заинтригувано, оставете го да проучва само, колкото и време да отнеме това. Ако не може да схване идеята, покажете му, но без да обяснявате с думи – това също е част от Монтесори принципите, тъй като ангажира максимално вниманието на детето. Покажете му как две неподходящи части не могат да паснат, а след това демонстрирайте кои и как пасват. След като показвате няколко минути, разглобете и оставете детето да го направи само.

  • Ключови думи:
X