Напишете дума/думи за търсене

Изненадващата причина, заради която някои хора обичат да стискат пъпките на околните

Защо някои хора обичат да стискат пъпките на околните
Защо нещо толкова отвратително е толкова еуфорично?
В много двойки съществува тази динамика. Независимо дали е малка черна точка или голяма пъпка с гноен връх, резултатът е един и същ. Феновете на чуждите пъпки продължават да стискат, докато те не се пръснат или докато патетични викове за милост на потърпевшия не ги убеди да спрат.

Колкото и странно да звучи, този вид аматьорска фамилна дерматология не е необичайна сред двойките. Това поне твърди Мат Траубе - детски и семеен психотерапевт от Сан Луис Обиспо, Калифорния, който специализира в това, което експертите наричат „фокусирано върху тялото повтарящо се поведение“, или „бране на кожа”.

„За много хора има страхотно удовлетворение, което идва от стискането на пъпка, това е почти еуфория. Вие не само облекчавате физическия натиск от блокирането на кожата, но има и приятен психически ефект от освобождаването на допамин - щастливия химикал на вашия мозък”, споделя Траубе.

Въпреки че това усещане за физическо освобождаване е най-непосредствено, когато стискате собствените си пъпки, може да получите подобна емоционална реакция и от стискането на пъпките на друг човек. Тази вторична тръпка също помага да се обясни странната популярност на онлайн видеоклиповете за стискане на пъпки, като тези на калифорнийския дерматолог Сандра Лий, известна още като Dr. Pimple Popper, чиито последователи в YouTube вече са близо осем милиона.

Невинаги обаче става дума само за това да се чувствате добре. Психологически има много възможни мотивации, които могат да накарат някого да започне да копае кожата на човека до себе си.
В някои отношения това е знак за любов. Разбира се, има по-романтични начини да покажете обичта си, но има индивиди, които доброволно желаят да се погрижат за пъпките ви. Това изисква съвсем друго ниво на комфорт и ангажираност.

„Колкото и отвратително да звучи за някого, че чоплите пъпките на партньора си, това наистина показва известна близост, връзка, привързаност между вас и вашия любим“, казва Траубе. „Ако сте на първа или втора среща с потенциален партньор, не мисля, че ще тръгнете да изстисквате пъпката върху носа му.”

На друго ниво това предполага, че човекът до вас се опитва да ви поправи. „За мнозина самата кожа може да бъде метафора за човека или връзката. Следователно пъпката представлява раздразнение или несъвършенство - неща, които по някакъв начин мислите, че трябва да бъдат почистени или по друг начин да се погрижите за тях. Това е нещо подобно на намирането на решение. В някои отношения това е начин да подобрите половинката си”, твърди Траубе.

Стискането на пъпки може просто да означава, че този, който го прави, наистина е стресиран. Траубе обяснява, че когато хората се чувстват стресирани или тревожни по въпроси извън техния контрол, те може да се стремят да си възвърнат чувството за контрол по някакъв друг начин. Той отбелязва, че децата, които са тормозени в училище, понякога развиват сериозни проблеми с чопленето на кожата поради желанието да поемат отново контрола върху собствените си тела.

„Когато чувстваме, че имаме привиден контрол, може да намерим временно облекчение от всичко, което изпитваме“, казва той. По същия начин, ако съпругата ви е на ръба на разума заради грижи с децата или заради шефа си, тя може да намери за терапевтично да го изкара на вашата пъпка, вместо на тях.”

Партньорите, които рутинно чоплят кожата на възлюбените си, може да се опитат да оправдаят действията си, като предложат някакъв алтруистичен мотив – например подобряване на външния вид. Но това обикновено не е цялата история. „Ако единият постоянно го прави, е, вероятно не е за да помогне на другия – вероятно има повече общо с него самия “, заявява Траубе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X