Напишете дума/думи за търсене

Леополдо Лугонес - човек на светлината и мрака

Леополдо Лугонес беше фигура, заобиколена от светлина и тъмнина. Животът му е белязан от елитарност до най-трагичната смърт. Той е човек, заобиколен от изкуство и незабравими творби, но също и от съмнителни политически възгледи.

Леополдо Лугонес е майстор на писаното слово, но същевременно с това и сложна личност. В Аржентина го помнят като един от най-великите им писатели. Въпреки това, в ролята си на политик, неговите идеи са били осъдени от мнозина. Но като мъж, той е един от онези отчаяни романтици, които се самоубиват в името на любовта.

А може би просто е бил страстен поет. Импулсивна персона. Най-близките му хора го описват като мил човек, който е обсебен от честността. Следователно е трудно да се възприеме идеята за този талантлив автор като за радикалния фашист, в който той очевидно се е превърнал.

Леополдо Лугонес е човек на противоречията. Той е едновременно поет и бюрократ. Отдаден католик, но страстен към окултизма. Вярващ и атеист, авангарден поет и консервативен есеист. Безнадежден романтик.

Ранните години
Леополдо Лугонес е роден на 13 юни 1874 г. в малко градче, наречено Вила де Мария дел Рио Секо в Кордоба, Аржентина. Произхожда от елитно семейство и има четирима братя. Детството му е изключително традиционно и строго католическо. Леополдо е послушно и отговорно дете и никой никога не се оплаквал от него.

В края на века той вече проявява литературни умения. Оттогава датират първите му трудове в областта на литературата и публицистиката. Притежава безспорен талант. На 22 се жени за Хуана Агудело и двамата се преместват в Буенос Айрес. Година по-късно се ражда единственият им син Леополдо „Поло“ Лугонес. Дотогава Лугонес е убеден социалист.

Той отива във Франция и там започва да се интересува изключително много от модерната идея за символизъм. Стиховете му задават модернистичен стил и той се възприема като авангарден писател. Освен това започва да изучава окултизъм и се занимава с "теософия". Но политически той претърпява трансформация. Лугонес премина от социализма към национализма, след това към радикализма и накрая към фашизма.

Експлодираща страст
Идеологическите промени са постоянни в живота му. Той лакатуши напред-назад с идеите си, спечелвайки врагове във всеки лагер. Те са склонни да влияят негативно на начина, по който се гледа на творчеството му. Понякога било трудно да се разграничи художникът от негативните оценки, направени срещу неговите творби.

Това достига връхната си точка, когато през 1930 г. той силно подкрепя военния преврат на Хосе Феликс Урибиру в Аржентина. Дори най-яростните му критици се съгласяват, че той прави това от чисто убеждение и не е имал лични интереси.

От 1915 г. до смъртта си заема длъжността директор на Народната учителска библиотека. Докато работи там, той среща Емилия Сантяго Каделаго, която в онзи момент е на 25 години, а Леополдо е на 52. Младата жена посещава библиотеката в търсене на една от творбите му. Но това, което тя намира, е любов, която впоследствие разделя живота на Леополдо на две.

Преди за познанството му с Емилия, Лугонес се хвали, че е най-верният съпруг в Аржентина. След този момент нататък поредица от тайни, страстни и изключително напрегнати срещи завладяват живота му. Той започва да пише натрапчиво писма до Емилия, някои от които били намазани с кръв и сперма.

Трагичен и ироничен край
Единственият син на Леополдо - Поло, е началник на полицията по време на диктатурата на Урибуру. Всъщност той въвежда пикана като форма на мъчение. Това е устройство, с което жертвата се измъчва с високо напрежение, но нисък електрически ток. То се прилага върху чувствителни части от тялото - главата, устата, гениталиите, гърдите и зърната.

Именно Поло открива аферата на баща си. Той отива да говори със семейството на момичето. След това разговаря с татко си, заявявайки му, че ако не напусне Емилия, ще го обяви за луд и ще го затвори в лудница.
Леополдо бил наясно, че синът му говори сериозно. Семейството на Емилия се мести в Уругвай, за да започне на чисто. Но Леополдо изпада в дълбока депресия, която ще го измъчва в продължение на шест дълги години.

Той изпитвал толкова много болка, че един ден отишъл в таверна на име „Ел Тропезон“, където се заключва в стаята си и изпива уиски с цианид. Намират го, когато поемал последния си дъх. Бил оставил бележка с молба да не му се отдава почит.

Няма никакво съмнение, че садистичният му син и нещастната любовна връзка са предизвикали самоубийството му. Поло също се самоубива през 1971 г. Той оставя след себе си две дъщери, Пири и Бабу. Пири се присъединява към партизанската организация Monteneros през 70-те години. Иронично, но тя е била измъчвана с пикана. В крайна сметка тя изчезва от лицето на земята, оставяйки три деца. Едно от тях - Алехандро, се самоубива три години по-късно, близо до мястото, където прадядо му е отнел живота си.

Измъченият поет, неговият трагичен живот и несравнимите противоречия, които го заобикалят, направиха Леополдо Лугонес безсмъртен. Той остави след себе си своите писания, своето наследство и, без съмнение, голяма доза мистерия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X