Напишете дума/думи за търсене

Единствената фраза, която използвах, за да науча децата си на съпричастност и доброта

Децата обикновено виждат нещата по двоичен начин - добро/лошо, правилно/грешно, щастливо/тъжно и т.н.

Отчасти това е така, защото те нямат същия житейски опит като възрастните, за да разберат многото сиви зони на живота. Дори като пораснали ни е трудно да гледаме на ситуациите като на недвоични.
За нашия мозък е много по-лесно да постави нещата в една или друга категория. Колко често сте чували някой да казва, че вижда нещата като черни и бели.
Като цяло повечето деца в ранна детска възраст изпитват затруднения да разберат напълно гледната точка на другия. Те са устроени първо да мислят за себе си.

Докато растат, те започват да приемат повече начина на мислене, съдържащ „ти и аз или ние“. Това е подходящо за развитието, ако вземем предвид как се развиват децата. Да бъдеш съпричастен, изисква някаква способност да мислиш абстрактно. Децата под 6 години са конкретни мислители. Абстрактното мислене започва да се развива около 7-годишна възраст.

Трябва да помним, че емпатията е процес и трябва да се преподава, култивира и изследва.

Тя ни учи как да насърчаваме добротата и състраданието в нашите взаимоотношения. Трябва да може да се загрижим за това как се чувства някой друг. Освен това ни позволява да обмислим собствените си избори и въздействието, което те могат да окажат върху околните.

Фраза, която да предизвика емпатия
Когато се опитвам да култивирам съпричастност и доброта у децата си, казвам, не знаем историята на човека срещу нас. Това е просто, но е силно, защото е истина.

Един ден синът ми се прибра от училище и каза: „О, Мишо от моя клас винаги има проблеми. Той наистина е лош." Това е често срещано твърдение и би било подходящо, ако вземем предвид бинарната рамка, спомената по-рано. Мозъкът обича да прави лесни, чисти заключения. В този случай съученикът на детето ми направил избор, който не бил в съответствие с това, което учителят искал, съответно това означава, че той е лош.

Тогава казах на сина ми, че ние не знаем историята на Мишо, а той ме попита какво имам предвид.
Обясних му, че всеки има история и всички наши истории не са еднакви. Някои деца имат двама родители у дома, а други не. Ние харесваме и не харесваме различни неща; определени неща могат да натъжат един човек, докато други може да не се усещат тъжни.Или някои деца учат по уникален начин и има аспекти на училището, които са по-трудни за тях. Тогава го накарах да помисли как се чувства, когато нещо е трудно. Търпелив или разочарован.

Той отвърна, че е разочарован.
После го попитах дали понякога прави избори, които не са най-добрите, когато се чувствате разочарован. Той отговори положително. И тогава му зададох въпроса дали това означава, че е лош. Разбира се, той отговори с „не“.

Затова отново го върнах обратно към неговия съученик. Казах му, че той може да прави избори, които не са добри, но това не означава, че е лош.

„Не забравяй, че не знаем историята му.“
В нашия дом тази фраза се използва непрекъснато през годините.
Когато децата ми пораснаха, продължихме да използваме тази фраза, но по различен начин. Ако някой от техните приятели преживяваше деня си, правейки нежелани избори, беше важно моите деца да могат да установят здравословни граници.

Може би този човек не е някой, с когото искате да сте най-добри приятели, но това не означава, че е ужасен и може да направим окончателно заключение кой е той. Не забравяйте, че не знаем историята му. Това не извинява лошия избор, но трябва да оставим място за състрадание и съпричастност.

Когато подходим от тази гледна точка, нещо в нас се смекчава и преценката намалява. Вместо това се заменя с откритост и разбиране.
Освен това позволява на децата да изследват реалност, различна от тяхната собствена.

Човешкият опит е сложен и многослоен и се проявява по различен начин във всеки от нас.
Не може да очакваме нашите деца да разберат напълно всичко, през което някой друг може да премине.
Но когато започнем с простото твърдение, че не знаем историята на някого, ние започваме пътешествието на поддържане на отворено сърце, упражняване на съпричастност и показване на състрадание. Трябва да имаме желание да разберем и оценим всяка една от нашите уникални човешки истории.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X