Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, когато детето не се справя с математиката

Знанията по математика се усвояват в училище, но темпото на разбиране и запаметяване е различно за всяко дете. Така може да се окаже, че вашето дете изостава, а в училище се преподават нови и нови знания. Не изпадайте в паника. Важното е да не създадете отрицателно отношение или неприязън и същевременно да заинтересувате детето, да го мотивирате за ежедневни занимания и практика.

Не споменавайте математиката като неприятен предмет

За да не отблъснете детето, не правете негативни коментари, не давайте отрицателни оценки за този предмет. Подчертавайте необходимостта от повече упражнения, с които математиката ще се превърне в интересно занимание и часовете ще бъдат все по-очаквани и интригуващи.

Включете различни задачки в ежедневието

В началния етап на обучение се дават задачи, свързани с редовните дейности, интересите и игрите на децата. При всяка възможност – на площадката, в магазина, у дома, предлагайте пресмятане със заобикалящи хора и предмети. Например на площадката има 6 деца; ето че дойдоха още 7; колко деца има на площадката сега? Или у дома: мама взе 5 домата, 2 краставици, 4 чушки. С колко зеленчуци ще приготви салата? А ако решите да поръсите с крутони, детето може да ги слага един по един и на края да каже колко крутона има в салатата. При сервиране може да упражни изваждането – да пресметне колко крутона са останали след сервиране на един, двама, трима и т.н. души.

Забавни книжки със задачи

Самите учебници и тетрадки в училище са пълни със забавно поднесени задачи и много илюстрации. Допълнете ги с книжки със задачи за съответното ниво, които може да намерите и купите в много книжарници или онлайн.

Обсъдете с детето кои допълнителни пособия му харесват, включете го в избора.

Подчертайте, че новите книжки и сборници са награда, допълнително забавление, на което се радвате и вие. Положителните емоции мотивират много повече.

Подходящи условия за решаване на задачите за домашна работа

Определете точен час за започване на решаване на зададените задачи. У дома трябва да бъде тихо, детето да не се разсейва от звука на телевизора или от пусната музика.

След като задачите са решени, а по време на решаването сте били до детето, за да оказвате помощ, наградете го с нещо вкусно – бонбон, шоколад, любим плод.

Потърсете допълнителна помощ от детегледачка с начална педагогика

Помощта от квалифициран специалист е много ефикасна, особено когато родителите са много заети и работят и в събота, и в неделя. Специализираната агенция за детегледачки Розита БГ разполага с обширна база от професионалисти, много от които са специалисти по начална педагогика.

Детегледачката може да помага и за водене и вземане на детето от училище, както и за подготовката по различните предмети. Типичните затруднения с математиката на този етап се преодоляват лесно, тъй като тя ще обяснява задачите и правилата с темпо, подходящо за детето ви, ще разяснява трудностите и ще дава допълнителни задачи за затвърждаване на знанията и уменията. Навременното повтаряне и системното затвърждаване на всяка част от новите знания с помощта на детегледачката ще осигури изграждането на солидна основа, благодарение на която по-нататъшните затруднения ще стават все по-малко.

Математиката е необходима и забавна. Помогнете на затрудняващото се дете, като му оказвате редовно помощ и играете чрез задачи при всеки удобен случай. Добри резултати дава и помощта от квалифицирана професионална детегледачка, особено ако родителите имат ненормирано работно време, често пътуват служебно и работата им не дава възможност за редовна помощ на детето. Детегледачката с образование и опит в обучението на начален етап е незаменима, дори ако родителите имат време, но не са уверени, че могат да подходят правилно при затруднения на детето им с математиката.

  • Ключови думи:
X