Напишете дума/думи за търсене

5-те невероятни човешки умения, които се развиват още в утробата

Началото на живота е наистина чудо. От малка клетка бавно възниква нов живот, който расте и се променя всеки ден. Но знаете ли, че това невероятно пътешествие започва много преди първото вдишване на човека? Точно в комфортното пространство на утробата на бебето не му растат само крайници и органи, то се учи на някои доста готини умения.

Да, бебетата усвояват умения, установени преди раждането.
Тази статия хвърля светлина върху тези ранни, скрити таланти, разкривайки какво научават бебетата, преди да направят дебюта си на бял свят.

1. Бебетата се научават да обръщат внимание на звуците, издавани от техните родители. Докато са сгушени в пределите на утробата, бебетата започват първите си уроци по свързване. Около 24-та гестационна седмица те са способни да различават звука. Това, което е наистина очарователно, е тяхната вродена способност да се настройват към звуците на основните си фигури на привързаност, особено майката. Това не е просто биологична функция, а основата на емоционална връзка.

Сърдечният ритъм на майката, мелодията на нейния глас, дори приглушените разговори, които може да води, всичко това се превръща в познат фон за нероденото дете. Тази ранна настройка подготвя човечето за външния свят, като гарантира, че гласовете на техните родители се превръщат в източник на комфорт след раждането.

2. Бебетата се опитват да разберат външния свят, особено визуалния. Въпреки че визуалните преживявания на детето са ограничени, те не са несъществуващи. До 28-та седмица те могат да отворят очите си и докато утробата е сравнително тъмно място, те могат да възприемат светлина и сенки. Това ранно визуално изследване е повече за дешифриране на контрасти, отколкото за ясни изображения. Ако ярка светлина бъде осветена върху бременния корем, бебето може да се придвижи към или далеч от нея. Тази предварителна визуална експозиция подготвя бебето за свят, изпълнен с цветове, форми и движения, като дава тласък на пътуването на визуалното разбиране. Това е едно от най-красивите умения, които се установяват преди раждането.

3. Бебетата могат да разбират и разпознават мелодии. Музиката надхвърля възрастта, културата и дори етапите на развитие. В затворената среда на утробата детето започва да развива слух за мелодии. Бъдещите майки, които често слушат определена песен, може с изненада да открият, че новородените им показват признаци на разпознаване, когато същата мелодия се свири след раждането. Разпознаването и реагирането на мелодии подпомага когнитивното развитие, като помага на бебетата да правят разлика между различни слухови стимули и подобрява запазването на паметта.

4. Бебетата могат много добре да разпознават гласа на майките си. В безопасния пашкул на утробата, сред различни звуци, бебето започва да разпознава гласа на майка си до третия триместър. Това е утешителна, позната мелодия. Бебето не просто чува този глас; предпочита го пред другите звуци. След като бебето се роди, това предпочитание става още по-очевидно. Когато майката говори или пее, нейното новородено често се успокоява или обръща голямо внимание. Сякаш бебето познава този глас от предишна глава от живота си – и наистина го познава. Тази връзка с гласа на майката е суперважна.

В съвсем нов свят, пълен с непознати гледки и звуци, гласът на майката действа като пътеводна светлина за бебето, карайки го да се чувства сигурно и обичано. Това е една от първите връзки на бебето с външния свят и играе голяма роля в укрепването на специалната връзка между майката и детето. Нищо чудно, че това е едно от най-важните умения, които се изграждат преди раждането.

5. Бебетата могат да идентифицират някои специфични думи, когато чуят твърдения или друг вид реч. Езикът е начинът, по който се свързваме с другите, и вярвате или не, тази връзка започва в утробата. До 25-та седмица, дори преди да се роди, бебето започва да улавя звуците и ритъма на речта. То не може да разбира думите като нас, но може да чува различни тонове и модели. Това ранно слушане е като краден поглед в света на езика.

Така че, когато бебето се роди, то вече има известна представа как звучи речта, което го прави малко по-лесно да се научи да говори, докато расте. Наистина е удивително да се мисли, че дори докато все още расте в майката, мозъкът на бебето е активен, любопитен и се подготвя да общува. Това показва колко дълбока е нуждата ни да се свързваме и общуваме, започвайки пътуването си с езика много преди първата ни дума да бъде изречена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X