Напишете дума/думи за търсене

Килиън Мърфи зарязва правото заради рока, Холивуд му хвърля около след роля на транссексуална жена

Килиън Мърфи

Актьорът, който стана първият ирландец с "Оскар" за главна роля в "Опенхаймер", е единственият, изиграл злодея и в трите филма на Кристофър Нолан за Батман

Направихме филм за създателя на атомната бомба, за добро или зло всички ние живеем в света на Опенхаймер. Посвещавам тази награда на всички миротворци.

Тези думи остави в историята на Оскарите Килиън Мърфи. Изрече ги на бляскавата церемония за връчването на тазгодишните филмови награди. Образът на бащата на оръжието за масово унищожение го направи първият актьор от Ирландия, получил статуетката за главна роля, и го превърна в новия голям любимец на Холивуд и на публиката, която оцени огромния му талант.

Най-големият син на многодетно семейство от предградието Дъглас в Корк нямал детска мечта да играе на сцената и на екрана. Момчето от семейството на чиновник в образованието и учителка по френски избира по-солидно и предвидимо поприще – правото. Само една година в колежа обаче му е достатъчна, за да разбере, че то не е за него.

Ако бях станал юрист,

вероятно щях

да съм по-богат,

но много нещастен,

казва 47-годишният актьор .

Той захвърля правото, но не заради театъра и киното, а заради рока, в който вече е натрупал известен опит. Още като тийнейджър става част от няколко групи с по-малкия си брат и дори получава предложение за договор с музикална компания, но в крайна сметка той не се случва. Килиън Мърфи и до днес свири на китара с приятели, пише песни и участва в музикални предавания по телевизията и радиото. 

Младежките му музикални увлечения го срещат и с Ивон Макгинес – жената, която той целуна нежно, преди да излезе на подиума в “Долби тиътър”. От 1996 г. двамата са неразделни, а от 20 г. са семейство и имат две момчета, родени през 2005 и 2007 г. Ирландецът е категоричен, че без подкрепата и спокойствието, което Ивон му осигурява, не би постигнал зашеметяващия си успех. Неслучайно Мърфи отказва да живее в Лос Анджелис и

предпочита да е близо

до корените си в Дъблин

Мъжът с хипнотични сини очи, чието излъчване е доста далечно от представата за типичния холивудски съблазнител, започва да играе в театъра на колежа първо на шега, за да запълва с нещо уикендите си. Скоро обаче се запалва, а хората, които го режисират, започват да откриват потенциала му и хамелеонската му способност за превъплъщение. Писателят Уилям Уол, който е учител по английски в колежа, го убеждава да продължи да играе, макар че по онова време основната му мечта е да бъде рок звезда.

Дебютира като театрален актьор в постановката Disco Pigs, която става известна в цяла Ирландия, а впоследствие по нея е заснет филм отново с негово участие. “Имаше нещо в него – той беше невероятно загадъчен и изпълваше стаята с истинско присъствие, така че човек си казваше: “Боже мой”, споделя първото си впечатление за Мърфи авторката на пиесата Една Уолш. 

Първия си пробив в киното прави през 2002 г. с постапокалиптичния филм на Дани Бойл “28 дни по-късно”. Следват епизодични роли в два прочути филма като “Момичето с перлената обица” и “Студена планина”. Холивуд обаче го забелязва след ролята му на транссексуална жена в “Закуска на Плутон” през 2005 г. За това свое изпълнение ирландецът е номиниран за “Златен глобус”. Същата година е знаменателната му среща с Кристофър Нолан, режисьора на “Опенхаймер”, който също се окичи с “Оскар”. Мърфи се явява на прослушване за ролята на Батман в “Батман в началото”.

Разминава се

с главната роля,

но затова пък влиза в кожата на суперзлодея д-р Джонатан Крейн – Плашилото. Нолан толкова го харесва, че го кани за същата роля и в следващите си два филма за човека прилеп. Нещо повече – ирландецът се превръща в нещо като актьор фетиш за Нолан и творческото им сътрудничество продължава с лентите “Генезис”, “Дюнкерк” и триумфиращия “Опенхаймер”. Възходите на режисьора и на актьора вървят почти паралелно – днес Нолан е един от най-влиятелните творци в Холивуд, а Мърфи с гръм и трясък влезе във водещия списък на най-търсените лица в киногилдията. Твърди се, че хонорарът му за ролята на бащата на атомната бомба е 10 млн. долара. 

Паралелно не оставя на заден план и театъра, където участва в много продукции на лондонския Уест Енд и на Бродуей. През 2011 г. печели театралната награда на “Айриш таймс” за най-добър актьор.

Независимо от набиращата му все по-висока скорост кариера Килиън Мърфи е много потаен относно личния си живот. До 2010 г. отказва участие в каквито и да било живи тв предавания. Страни от социалните мрежи – профилът му в инстаграм с над 2 млн. последователи се поддържа от феновете му, а този във фейсбук очевидно е фалшив и блокиран. Предлага брак на съпругата си Ивон по време на разходка по хълмовете в родната им Ирландия. Ивон също е креативна личност – и тя като съпруга си е увлечена по музиката, но основното ѝ занимание е създаването на иновативни артинсталации. Художничката, която е магистър по изкуствата, е 4 години по-възрастна от съпруга си.

“Единствените екстравагантни неща в начина ми на живот са стереосистемата ми, купуването на голямо количество музика и ходенето по концерти”, признава звездата. И добавя, че таблоидите няма за какво да се интересуват от него, защото

не предизвиква скандали,

не изневерява и

не се разхожда пиян

В продължения на 15 години Мърфи е вегетарианец, но прояжда отново месо заради ролите си на касапин в “Момичето с перлената обица”. В интервю преди 2 години актьорът споделя, че отново в престанал да яде мръвки.

Между другото, той не се колебае да експериментира с физиката си и да трупа килограми, когато образът го изисква. Слаб по природа, за “Опенхаймер” отслабва още повече, за да бъде максимално близък до почти безплътната фигура на оригинала. 

Актьорът и жена му Ивон Макгинес преди началото на “Оскарите”.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Актьорът и жена му Ивон Макгинес преди началото на “Оскарите”. СНИМКИ: РОЙТЕРС

По последни слухове много е възможно Килиън Мърфи да влезе в кожата на поредния Джеймс Бонд. Спекулации кой ще поеме култовата роля вървят от момента, в който стана ясно, че Даниъл Крейг повече няма да е Агент 007. Само преди дни някогашният Джеймс Бонд - Пиърс Броснан, хвърли още масло в огъня, като каза, че ирландецът ще е чудесен шпионин от британските тайни служби. Още повече че създателите на поредицата искали героят занапред да е много по-различен от предишните. Ако слуховете се окажат истина, това ще е поредното предизвикателство пред Килиън Мърфи, но както стана ясно, за него като творец няма невъзможни неща. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X