Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморски питки с патладжани

Снимки: Личен архив

Необходими продукти:

За 16 броя:

100 г овче (или козе) сирене

150 г печен, осолен и отцеден патладжан

100 г шпеков салам

80 мл олио

2 яйца

2 с.л. ситно нарязани листа босилек (най-добре да е лимонов, ако намерите)

1 ч.л. риган

2 скилидки чесън - ситно нарязани

1 бакпулвер (10 г)

150 г брашно

30 г царевично брашно (или пак бяло, но малката добавка на царевично брашно прави питките по-хрупкави), щипка сол (ако трябва, тъй като всички продукти са солени), сусам или мак за поръсване

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 200 градуса. Смесваме в купа ситно нарязания патладжан, скилидките чесън, едро настърганото сирене (или ситно натрошено) , нарязания на кубчета салам, едно яйце и единия белтък.

Разбъркваме с вилица, прибавяме олиото и пак разбъркваме. След това добавяме подправките и на 2-3 пъти брашното, смесено с бакпулвера. Разбъркваме всичко с лъжица - получава се много гъста смес.

Оформяме с ръце топчета колкото яйце и ги подреждаме в тава с хартия за печене (или намаслена) на разстояние 4-5 см едно от друго. Тестото не лепне, оформят се лесно, като не е нужно да са идеални.

Разбиваме останалия 1 жълтък с 1-2 лъжици олио и с четка намазваме оформените питки отгоре. Поръсваме със семена или с още подправки по желание. Печем в загрятата фурна до зачервяване - около 20-25 мин.

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Изпращам ви рецепта за питки аламинутки. Правят се лесно, изяждат се бързо и не се налага да месим час и да стоим около фурната”, пише ни Пепа Стоева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X