Напишете дума/думи за търсене

Президентът гледа “Чайка” в зала “Азарян” в НДК

Президентът доста дълго разговаря с зам.-кметъ на културата в София д-р Тодор Чобанов (вдясно) и шефът на НДК Мирослав Боршош за бъдещето на новото театрално пространство

Обувките на големия режисьор са във

фоайето пред новата зала на негово име

“Театър “Азарян” е открит.” С тези думи директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош поздрави на финала на премиерната постановка “Чайка” първите зрители в новото артпространство в зала 2.

Сред тях бяха президентът Росен Плевнелиев, Румяна Бъчварова - зам.министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, режисьори, между които Александър Морфов и Теди Москов, актьори и ценители.

Режисьорът Явор Гърдев бе събрал звезден състав - Елена Телбис, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Владимир Пенев, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Николай Урумов, Христо Петков и Стоян Габровски, за да претвори на сцената една от емблематичните пиеси на любимеца на Азарян - Чехов.

“За Чехов се изисква определена доза зрялост и от тази гледна точка се радвам, че не успях да поставя пиесата “Чайка” през 90-те години. Чехов е изключително фин автор, чиято пиеса е най-подходяща за откриването на един театър”, казва Гърдев.

“Коко си отиде преди почти 6 години и след тази загуба откриването на тази сцена е най-щастливият ми ден”, каза съпругата на режисьора, поетесата Валентина Радинска. Други гости добавиха, че това е идеалният начин да остане едно име в историята на театъра.

А във фоайето, на централно място на дървения стелаж, ги посрещат... обувките на Крикор Азарян. Идеята на сценографа Никола Тороманов-Фичо да аранжира пространството с обувки е добила невероятни мащаби - те са станали на инсталации и лампиони. Тук са наредени дори тези, носени от актьори, които вече не са между нас - Таня Масалитинова, Андрей Баташов, Наум Шопов... А Николай Урумов признава, че за премиерата си е сложил същите ботуши, с които е играл в “Три сестри”, постановка на самия Азарян - за кадем.

Журналисти попитаха Александър Морфов можем ли да вървим напред със стари обувки. Той отговори лаконично: “Ако са ни удобни.”

Плевнелиев отдели време да размени думи преди премиерата с артистичното семейство Радина Кърджилова - Деян Донков.
Плевнелиев отдели време да размени думи преди премиерата с артистичното семейство Радина Кърджилова - Деян Донков.
 
По идея на Никола Тороманов обувките са превърнати в арт инсталации и дори в осветителни тела
По идея на Никола Тороманов обувките са превърнати в арт инсталации и дори в осветителни тела

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X