Напишете дума/думи за търсене

Какво ни казват тайните послания в песните

Ето какво каза по въпроса и самата тя: “Ако търсиш под вола теле, ще го намериш. Обърнете обратно всяка своя любима песен на който пожелаете език и ако имате страхове, те ще се материализират в думи. Тези коментари истински ме карат да се смея.”

Други примери от българската сцена дават във форума на Ботевград. Там потребители твърдят, че в песента “Горим” на ПИФ се чува “Назад, назад, назад... ще поникнат даже там, където кози крак не е стъпвал... Причудливи храсти ще разцъфнат, непознати плодове ще раждат”.

Списъкът не свършва дотук! И в песента “Леле, како” на “Контрол” откриваме скрито послание, което гласи: “Ох, Сатана! Ох, само ад!”

Лейди Би не остава по-назад и в песента “Любовница на гангстера” - отзад напред изпява “Мръсна ръка ще мъсти пожар, а огнен път гори в полунощ на мъртва къща, крепостта без защитници, от бараки слизащи. Робството му чук ще е гяурски.”

Рапърът “100 кила” пък ни изненадва с по-скромното “Аз не съм това. Не, чалга ще правя” в песента “Ритъм басов”.

Попитахме какво мисли за тайните послания в песните попфолк певицата Траяна. Ето и какво ни каза тя: “Чувала съм и съм чела за подобен похват, който се използва в музиката, филмите, рекламите дори от световноизвестни имена, но аз самата никога не съм прибягвала до подобно нещо в песните ми. Всички знаем, че музиката е един от най-популярните и леснодостъпни начини за въздействие върху човешката психика, а подобни “скрити” послания допълнително биха повлияли на подсъзнателно ниво... Според мен обаче, това е по-скоро творческа провокация и рекламен трик.”

Преди време Мариана Попова публикува във фейсбук профила си статия за промяната на основната честота в музиката от 432 херца на 440. Статията посочва, че тази промяна е направена с цел звуците да провокират у хората безпокойство и тревожност, а старата стойност на честотата - 432 херца, е близка до стойността на честотата на звуците в природата. Потърсихме поп певицата за коментар: “Чисто честотно е доказано, че новата честота действа по-агресивно на подсъзнанието и това е измислено с цел агресивно налагане и неправилно насочване на енергията.Старата честота е действала успокояващо и релаксиращо на хората, а сега им вкарват неправилен, негативен адреналин. Така се говори, аз не съм го доказала , но ми е странно защо са го направили изобщо.”

Тайните послания в песните са особено актуални на фона на акцията на шефа на СЕМ Георги Лозанов, който е подгонил безмилостно рапъра Криско за неморалните послания в песента му “Видимо доволни”. Вероятно медийните надзорници ще трябва да прослушват родните хитове и отзад напред, за да не изпуснат някой припев, развращаващ подрастващите.

Д-р Методи Коралов, преподавател по психология:

И политиците го правят в клипове преди избори

Тайните послания в песните действително биха могли да повлияят на хората, но далеч не винаги - казва доктор Методи Коралов, преподавател по психология в Нов български университет.

Според него тайните послания в песните понякога могат да работят по механизма на така нареченото промиване на мозъци.

“Това са техники за убеждаване и влияние върху хората, които обаче може да постигнат успех само ако са изработени от психолози специалисти, тъй като изготвянето на такова нещо изисква специфични знания. Ако се работи с екип от хора с познания в тази област- има шанс наистина такива послания да повлияят на хората, но ако някоя певица просто е чула за използването на такива техники и сама реши да я реализира в песните си, едва ли ще получи желаният ефект” - споделя доктор Коралов.

Според него по-вероятно е скритите съобщения в песните да постигнат внушение, когато са съвсем кратки и повторени многократно. По-дългите фрази или цели изречения, чийто смисъл е специално кодиран и скрит, са недостъпни за мозъка при еднократно слушане и той не може да ги възприеме. Тази техника не жъне успех като толкова голямо оръжие за масово внушение, защото такива послания в никакъв случай не могат да влияят на всички, а най-вече на хора, които по принцип се поддават по-лесно на внушения. Понякога хората са по-уязвими към внушения, когато преживяват някаква криза, лична драма или трагедия. Най-лесно

такова внушение би могло да се осъществи, ако имаме любима песен и заради това я слушаме многократно, а тя съдържа тайно послание. Според Методи Коралов тайните послания в песните донякъде приличат на прословутия 25-и кадър, който може да се използва в рекламите и видеоклиповете и е забранен в редица държави заради внушенията, които могат да бъдат правени чрез него.

“В някои политически предизборни кампании също са използвани специални техники за убеждаване, някои от които се водят за забранени. В същността си тайните послания могат да приличат на хипнозата с това, че тя е успешна единствено ако и отсрещната страна активно съдейства и помага за осъществяването . Така е и с тайните послания - ако човек някога е допускал мисли, подобни на тези в посланията, единствено тогава ще се поддаде. Освен това има не малък процент хора, които не се поддават на хипноза и в този ред на мисли такива послания не могат да им повлияят”, казва Коралов.

ВЛАДИМИРА ИВАНОВА, вестник "Труд"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X