Напишете дума/думи за търсене

Как традиционната китайска медицина разделя хората?

Традиционната китайска медицина твърди, че всеки човек в някаква степен е уникален по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се дължат на различни фактори – наследството, въздействията на околната среда, начина на живот и дори социалното обкръжение.
Въпреки това обаче съществуват и някои общи особености, на основата на които традиционната китайска медицина разделя хората в девет групи.

Хармоничен тип

Това е идеалният вариант, към който вероятно всеки би искал да се присъедини. Хората от този тип са жизнерадостни, нямат проблеми с апетита и съня, винаги са оптимистично настроени и рядко боледуват.

Недостиг на жизнена енергия Ци

Ако често чувствате апатия, не ви достигат сили, лесно се разболявате, но възстановяването ви е трудно, а по характер сте интровертни, най-вероятно на организма не му достига жизнена енергия Ци.

Недостиг на Ин

Хората, които спадат към тази група, обикновено не обичат да им е топло, дланите и ръцете им са горещи, мъчи ги жажда, по характер са весели, но много лесно избухват. Причина за това състояние е недостатъчното Ин енергия в организма.

Недостиг на Ян

А какво се случва, когато Ян недостига? Този тип хора обикновено мразят студа, по характер за затворени и тихи.

Тип слуз-влага

В организма на някои хора влагата, която се счита за един от болестотворните фактори в традиционната китайска медицина, е в повече от необходимото. Това ги кара да натрупват излишни килограми, кожата им е мазна, потят се и се изморяват лесно. Но по природа те са благи, спокойни и с безгрижно поведение.

Тип влага-горещина

Понякога обаче освен влагата в тялото се натрупва и излишък от топлина. Сигнали за това са акнето, лошия дъх в устата, неспокойния и нервен характер.

Застой на кръвта

Когато кръвта не се движи свободно в организма, човек изглежда тъжен, често се забелязват червени ивици в бялото на очите, започва да забравя и често нервничи.

Застой на жизнената енергия Ци

Някои хора са прекалено сантиментални и често изпадат в депресии. Обикновено те са със слабо телосложение и крехко здраве. Това най-вероятно се дължи на факта, че свободният поток на жизнената енергия Ци по меридианите е възпрепятстван.
Специален тип

Характерното за „специалните” хора е, че те са алергични към някои храни, полени или други дразнители. При този тип няма конкретни особености на характера.

Определянето на това какво на човек не му достига или е в излишък е важно за лекаря по традиционна китайска медицина, защото му помага да назначи правилното лечение. А в ежедневието дава насоки за целесъобразното хранене и здравословен начин на живот.

Ако не познавате специалист, който може определи какъв дисбаланс съществува в организма ви, може да опитате с теста в мобилното приложение „Здраве от Изтока”. Освен това там ще намерите повече информация и съвети за здравето, храните и билките, почерпени от принципите на традиционната китайска медицина

Може да свалите приложението от тук

Как традиционната китайска медицина разделя хората?
Как традиционната китайска медицина разделя хората?
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X