Напишете дума/думи за търсене

Супа от аспержи

Необходими продукти:
1 кг аспержи, 1 супена лъжица олио или зехтин, 1 чаена лъжичка масло, 2 стръка праз, само бялата и бледозелената част, ситно нарязани, 1 глава кромид лук, ситно нарязан, 2 скилидки накълцан чесън, 3 супени лъжици дългозърнест бял ориз, 2,5 кубчета пилешки бульон в 2,5 л вода, настъргана кора от 1 лимон, 3 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжичка сушен естрагон, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Отрежете връхчетата на аспержите и ги бланширайте за 1 минута във вряща вода. Отцедете ги. Нарежете на едро останалата част от аспержите.

2. В тенджера сгорещете олиото и маслото. Добавете праза, лука и чесъна. Сотирайте зеленчуците до омекването им. Прибавете нарязаните аспержи. Похлупете и варете 10 минути.

3. Сложете ориза, лимоновата кора, бульона, черния пипер. Оставете да ври на тих огън 30 минути.

4. В кухненски робот или с миксер пасирайте супата. Върнете обратно в тенджерата. Добавете с разбъркване естрагона и връхчетата на аспержите. Оставете на тих огън още 3 минути. Отстранете от котлона. Сложете киселото мляко, разбъркайте и поднесете.

Аспержите са най-добрият източник на фолиат, един от витамините от група В, който е отлично средство за профилактика на сърдечни заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X