Напишете дума/думи за търсене

4 трика, за които косата ще ни благодари

Колко пъти седмично миете косата си с шампоан? А правите ли масаж на главата си? Има някои лесни хитрости, които ще направят косата ви по-красива.

1. Съвременната козметика позволява по-често измиване, ако се налага. Експертите обикновено препоръчват да мием косата си веднъж на два дни, но ако въздухът е мръсен, може да го правите и всеки ден, като използвате специален шампоан за честа употреба. За да изглежда косата ви максимално добре, мийте я сутрин, веднага след ставане – тогава е пикът на секрецията на себум от скалпа. Използвайте топла, но не гореща вода, за да избегнете омазняването.

2. Един-два пъти седмично ползвайте маска за коса. Ако ви притеснява омазняването, изберете маска с глина. С пърхота се справят средствата с витамин В, чувствителността на скалпа ще понижите с козметика с пантенол и екстракти от невен и лайка. Маските са абсолютно задължителни след боядисване и химическо обработване на косата. За максимален ефект нанасяйте маската на чиста, леко подсушена с кърпа коса. Разпределете по цялата дължина с гребен с редки зъбци, оставете за 10–15 мин (освен ако няма друго указание) и отмийте добре.

3. Веднъж седмично правете пилинг на кожата на главата – така ще отстраните излишното количество себум, ще активирате микроциркулацията на кръвта, ще почистите кожата от пърхот. Смесете щипка морска сол или захар с балсам в пропорция 1:3. Добавете 2 капки етерично масло от лавандула или чаено дърво. На влажна коса нанесете пилинга с кръгови масажни движения. След 5–7 мин отмийте с шампоан. Не правете пилинг, ако кожата на главата е повредена или раздразнена, като и веднага след боядисване.

4. От един до три пъти седмично в продължение на 5 минути масажирайте скалпа – така ще стимулирате кръвния поток, ще отстраните мъртвите косми и ще спомогнете за отпускане на мускулите на скалпа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X