Напишете дума/думи за търсене

50-те песни и стихове, които изчервяват политиците, в книга

Българи, навръх 24 май търсете, четете и пейте, съветват от Издателска къща "Труд" и вестник „24 часа”.

50-те песни и стихове, които ни правят българи, са събрани в книга от издателска къща „Труд” и вестник „24 часа”.

Идеята е дошла след всички напъни на партии във и извън парламента да „вкарат” или „изкарат” от учебните програми знакови за всеки българин текстове заради деликатни съобразявания с емоциите на съседни на България държави. Това са все текстове, които изчервяват политиците дали заради временен партиен интерес или най-вече заради примерите за жертви и геройства в името на Родината, българския корен и език.

Особено показателна и драматична беше съдбата на „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, която смути една бивша вече зам.-министърка на образованието, не успяла да обясни от тв екрана защо това историческо стихотворение е отпаднало от програмата в основното училище. Експертното й обяснение беше заради „прекалената кръв” в „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, а не заради „турската вяра”, спомената в легендарния стих.

Издателска къща „Труд” и вестник „24 часа” се обърнаха с допитване до читателите си кои са 50-те песни и стихове, които ни правят българи.
В селекцията влязоха над 200 песни и стихове и те бяха подредени по гласовете, дадени от няколко хиляди читатели на различни възрасти. Така първите 10 заглавия са „Върви, народе възродени”, „Мила Родино”, „Опълченците на Шипка”, „Аз съм българче”, „Да се завърнеш в бащината къща”, „”Две хубави очи”, „Хубава си, татковино”, „Я кажи ми, облаче ли бяло”, „Тих бял Дунав”, „Хаджи Димитър”.

„50-те песни и стихове, които ни правят българи” е семейно помагало за родители, деца, учители. Съставителите се консултираха и с експертите на Министерство на образованието с идеята тази книга до отиде до всяко училище и всяко семейство и всеки да решава кога да учи наизуст „Върви, народе възродени” или „Опълченците на Шипка” – ако искат в първи, ако искат в дванадесети клас, ако искат в университета, а може и в къщи.
„50-те песни и стихове, които ни правят българи” ще намерите от утре във вестникарските будки, книжарници, молове, бензиностанции. Култовото семейно помагало е в два варианта – с твърди корици.

Ако не го намерите – поръчайте на www.trud.cc, [email protected] и на тлф 02/846 75 29.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X