Напишете дума/думи за търсене

Да направим лек прехода към учебната година

Лятната ваканция е към своя край и е време да помислим за това как да направим прехода от почивка в работен режим по-лесен за нашите деца. А и за нас самите.

Започнете да будите децата по-рано

Ако досега цяло лято ги оставяхте да се търкалят в леглата до обяд, е време да „стегнете“ малко програмата. Направете го по приятен начин. Не навивайте аларми и не ги задължавайте да стават. Намерете начин ставането от леглото да бъде доброволно и приятно. Например правете топли палачинки или пускайте хубава бърза музика, която ще ги ободрява. Викайте ги да ви помагат с изстискването на фреш или приготвянето на смути. Изпращайте ги да купуват за закуска нещо, което обичат. Използвайте всички хитри начини да разсъните малчуганите по приятен начин по-раничко – ако имате момиченце, започнете да го каните да ви препоръчва с какви дрехи да се облечете за работа или да ви поставя червилото. Ако имате момченце, викайте го да види заедно с вас някоя много интересна серия на „Дискавъри“.

Запишете им обучаващи игри и приложения

Събудете им отново интереса към ученето с някои игри или приложения. Съществуват и български сайтове, които срещу минимален абонамент предлагат интересни текстове и преговори на материала от миналата година. Някои от тези игри и приложения са интересни и за самите вас, отделете им по половин час след работа, за да ги правите заедно.

Преговорете заедно

Зависи колко са големи децата ви, но ако са от първи до четвърти клас, има голяма вероятност през изминалата година да сте им помагали в подготовката на уроците и домашните. Ако си спомняте материала, започнете през деня да задавате в крачка някакви въпроси на децата. Ако учат чужд език, карайте ги да ви превеждат думи и изречения. Въобще постепенно им припомняйте, че идва училище.

Не създавайте стрес

В никакъв случай не ги заплашвайте с началото на учебната година. Не се заканвайте, не ги плашете. Напротив. Накарайте ги да ви разкажат за най-веселите моменти от миналата учебна година. Нека си припомнят хубавите неща и да очакват през идната учебна година още по-хубави. Създавайте им нагласа, че предстои нещо прекрасно. Говорете за новата среща с приятелите, интересните неща, които предстои да научат и т.н.

Направете среща със съученици

Уговорете се с другите родители и срещнете децата си за няколко часа. Нека си припомнят колко хубаво си изкарват със съучениците си и да им се прииска да ги видят скоро пак. „За щастие идва 15 септември и ще се виждате всеки ден“ – ето сега е моментът да им го кажете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X