Напишете дума/думи за търсене

Звездата от "Отнесени от вихъра" Оливия де Хавиланд навършва 100 години

Снимка pixabay.com

Легендарната холивудска актриса Оливия де Хавиланд, известна на зрителите с ролята й на Мелани в класиката "Отнесени от вихъра", навършва днес 100 години , съобщиха световните агенции.

80 години след като игра в лентата, заснета по едноименния роман на Маргарет Мичъл, носителката на два Оскара за най-добра актриса в "Сълзите на майката" /1946/ и "Наследницата" /1949/, Де Хавиланд e доайен на американската актьорска гилдия. Тя е по-възрастна от друг един ветеран - Кърк Дъглас, с пет месеца и 8 дни. От 60 години живее в Париж.

За най-запомнящата си роля като Мелани Хамилтън във филма на Виктор Флеминг "Отнесени от вихъра" тя получава само номинация за поддържаща роля в надпреварата за златните статуетки. 

Де Хавиланд е последната останала жива актриса от този кастинг. В началото на кариерата си през 30-те години тя е безгрижна девойка в приключенски филми, партнираща на Еръл Флин, но с годините се сдобива с важни роли, които я правят световна звезда. Най-голяма конкуренция родената на 1 юли 1916 г. в Токио Де Хавиланд среща в лицето на сестра си - Джоан Фонтейн /споминала се през 2013 година/, която е с 15 месеца по-малка от нея. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X