Напишете дума/думи за търсене

10 начина да удължим трайността на продуктите

Дори и на най-практичните домакини се е случвало да изхвърлят продукти, заради грешно изчислен срок на годност. Разбира се, не е възможно трайността на храната да се удължи до безкрайност, но има полезни трикове, които ще ви помогнат да се наслаждавате на свежи продукти по-дълго и същевременно да облекчат бюджета ви.

Банани

Много малко домакини знаят този магически трик: бананите остават свежи за по-дълго време, ако увиете основата им при дръжката с фолио или обикновен найлонов плик. Направете го, дори ако бананите не са на чепка, а са по отделно. Причината е, че тези плодове започват да гният от дръжката – ако тя е защитена, ще удължите срока им на годност с 3–5 дни.

Горски плодове

Този съвет е най-подходящ за къпините и боровинките, които са пълни с витамини, но никак не са евтини. Направете разтвор от бял винен оцет и вода в съотношение 1:3 и накиснете в него плодовете за 15 мин. След това ги подсушете с хартиена салфетка, преместете в кутия и приберете в хладилник.

Яйца

След като купите яйцата, ги приберете в хладилника в оригиналната им опаковка, а не ги подреждайте във вратата. Ако имате голямо количество яйца, разбийте ги и ги изсипете във формички за лед, след което увийте в алуминиево фолио и сложете във фризера – по този начин може да ги използвате до 1 година.

Лук и чесън

Вземете обикновени хартиени пликове и ги надупчете, след което сложете в тях лук и/ или чесън, затворете плътно и приберете на сухо място. Лукът и чесънът ще са в безопасност за дълго време.

Зеленилки

Магданозът, копърът, босилекът и другите зеленилки имат кратък срок на годност. За да удължите живота им, възползвайте се от следния трик: нарежете ги на ситно и ги сложете във формички за лед. Залейте със зехтин (или друго растително масло, за предпочитане студено пресовано) и сложете в камерата на хладилника. Можете да използвате ароматните кубчета за салати, супи и други ястия.

Зелени зеленчуци

Знаете ли, че зеленчуци като целината и броколито може да се съхраняват свежи до месец. Ако ги приберете в хладилника, вероятно ще загният заради излишната влага. За да го избегнете, е необходимо да ги измиете, да ги подсушите добре и да го увиете плътно в алуминиево фолио.

Авокадо

Авокадото е достатъчно скъп продукт, за да си позволим да го разхищаваме. Ако за приготвянето на определено ястие се нуждаете само от половината плод, сложете другата половина в кутия, заедно с четвърт глава лук. Така авокадото няма да се развали и да изгние.

Хляб

Ако съхранявате хляба в камерата на хладилника, ще продължите срока му на годност с няколко дни. Увийте го в найлонов плик и смело го приберете в камерата. Този съвет е особено актуален за белия хляб, който се разваля по-бързо от черния. Ако предполагате, че няма да имате време за размразяване, вместо в камерата, съхранявайте хляба в хладилника.

Зеленолистна салата

Ако нямате намерение да консумирате веднага листната салата, увийте в я хартиена салфетка и сложете в плик (най-добре с „ципче” за херметическо затваряне). Така ще предотвратите потъмняването и увяхването на листата и ще ги запазите свежи и хрупкави.

Маслини

Най-изпитаният трик е да сложите маслините в буркан със зехтин. За да подобрите вкуса, добавете ситно нарязан босилек и лук.

Лимони

За да останат лимоните сочни в продължение на няколко седмици, съхранявайте ги във вода. Налейте в купа или голям буркан студена вода и сложете лимоните цели. След това преместете съда в хладилника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X