Напишете дума/думи за търсене

Социална мрежа учител-ученици предлага нова е-платформа за учебници

Социална мрежа учител-ученици предлага новата е-платформа за учебници на издателство „Булвест 2000” и издателска къща „Анубис”. Чрез нея учителят може да общува с класа си от разстояние и виртуално, като избира дали да контактува с всички деца или индивидуално с някои от тях. Мрежата предлага обмен на мнения, изпълнение на задачи, изпращане и проверки на домашни работи. Тя включва и електронни варианти на учебниците според новия Закон за училищното и предучилищното образование. Е-платформата, която се предоставя безплатно на учителите, работещи с „Булвест 2000” и „Анубис” беше представена вчера по време на 12-та национална конференция по е-образование „Дигиталните технологии – инструмент за развитие на е-образованието”. Конференцията традиционно се организира от ICT Media и БАИТ със съдействието на Министерството на образованието и науката. Тази година официални партньори на събитието бяха и двете издателства за учебници „Анубис” и „Булвест 2000”.

В София вече има 20 училища с разширено изучаване на информатика и информационни технологии, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, която взе участие в първия панел на конференцията. В едно от тях разширеното изучаване е конкретно на информационна сигурност. Тя изрази пожелание държавата по-бързо да намери начин за валидиране знанията на завършващите частните софтуерни академии, за да може по-бързо да се попълни липсващият брой ИТ специалисти в България.

Световна тенденция е програмирането да става част от задължителното образование, съобщи Силвия Кънчева, експерт от Министерството на образованието и науката. През 2022 година вече ще може официално да се държи матура и по информатика и информационни технологии. Тогава ще е изцяло въведен новият учебен план по новите програми според Закона за училищното и предучилищното образование.

От тази учебна година информационните технологии вече са в задължителната програма на обучението в пети клас на общообразователните училища. За да улеснят работата на ученици и учители, издателствата „Анубис” и „Булвест 2000” публикуваха за безплатно сваляне до 31.12.2016 г. учебни помагала по новата програма на своите интернет страници.

X