Напишете дума/думи за търсене

Дом в Германия само за 0,88 евро на година

Това е място, за което мнозина мечтаят. Защото там се плащат едва 88 евроцента наем на година. Но не всеки има привилегията да се възползва.
"Фугерай" е в Германия и е най-старото социално селище в света, създадено през 1520 година от германския финансист Якоб Фугер. Сега то е квартал на град Аугсбург и в него има общо 147 апартамента с площ от 60 кв. м. Символичният наем е на стойността на сребърна монета от времето на Якоб Фугер и никога досега не е променян.

Но за да се възползва някой от възможността да живее във "Фугерай", трябва да отговаря на няколко условия - да е германец, католик, да има регистрация в Аугсбург от най-малко две години, да е социално слаб и да не дължи никакви данъци и такси на държавата. Всеки одобрен е длъжен после три пъти дневно да отправя гореща благодарствена молитва към щедрия благодетел. Разходите по издръжката на мястото се поемат от фондацията на Фугер.

Обзавеждането на апартаментите е обикновено, но с всички удобства за нормален живот, включително електричество, вода, отопление. В квартала има училище и църква, а през XVIII в една от къщите е живял Франц Моцарт, прадядо на Фолфганг Амадеус Моцарт. По това време предшественикът на великия композитор е работел като строител, но и като човек, който погребвал убийци. Второто обаче се смятало за позорно и заради него Франц постепенно загубил работата си като строител и обеднял. Така попаднал във "Фугерай", където починал през 1694 г. Сега къщата му с номер 14 и тази с номер 13 са превърнати в музей на социалния квартал, който годишно се посещава от много туристи от цял свят.

Обзавеждането на апартаментите във "Фугерай" е семпло, но достатъчно за достоен живот
Обзавеждането на апартаментите във "Фугерай" е семпло, но достатъчно за достоен живот
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X