Напишете дума/думи за търсене

Възмездяват Хълк Хоуган с 31 млн. долара

Снимка: Ройтерс

Бившият кечист Хълк Хоуган се споразумя за 31 млн. долара обезщетение по знаковото дело срещу уебсайта Gawker, публикувал негов секс запис през 2012 г. Сумата е значително по-малка от присъдените в съда 115 млн. долара, но все пак непосилна за изданието, което обяви банкрут през юни и продаде дъщерните си сайтове Deadspin и Jezebel. Хоугън ще получи и част от приходите при евентуална бъдеща продажба на Gawker, съобщи "Ройтерс", цитира dnevnik.bg.

През 2012 г. уебсайтът публикува видео с дължина 1 минута и 41 секунди, на което се вижда как той прави секс със съпругата на най-добрия си приятел, радиоводещия Буба Клем. Сайтът твърдеше, че навлизането в личното пространство на актьора е оправдано, защото доказва, че публичният му образ на добър баща и съпруг, експлоатиран в риалити шоуто "Хоуган знае най-добре", е лъжа. Адвокатите на кечиста пледираха, че този образ е измислен и в края на краищата убедиха съда, че личният живот на Тери Болеа - истинското име на Хоуган - е пострадал несправедливо.

Решението обаче се приема нееднозначно, особено след като стана известно, че рекордният съдебен иск на Хоуган е бил финансиран от IT милиардера Питър Тиел, ядосан на Gawker за разкриването на хомосексуалната му ориентация през 2007 г. "Репортери без граници" критикува намесата на Тиел, твърдейки, че подобни скъпоструващи дела могат да се превърнат в инструмент за цензура и затваряне на неудобни сайтове.

Основателят на Gawker Ник Дентън обвинява милиардера, че е използвал своето финансово състояние, за да си осигури лична вендета срещу него и сайта му. В блог пост, публикуван в сряда, той заяви, че с обжалване би могъл да стопи или елиминира обезщетението, но това "би струвало твърде много" в личен и финансов план.

Според американското законодателство споразумението предстои да бъде одобрено от съдия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X