Напишете дума/думи за търсене

История на копчетата - мъжките вдясно, женските вляво

Закопчавайки своите ризи или връхни дрехи, може би понякога в главите ни е изниквал въпросът Защо копчетата на дамските ризи са поставени вляво, а на мъжките са позиционирани вдясно?
Ясно е само, че тази практика датира официално от 1850 година и има няколко теории, които се опитват да я обяснят.

Заради кърменето

Според една от теориите повечето жени държат бебетата си с лявата ръка. Заради това поставянето на копчетата отляво при дамските дрехи ги прави по-лесни за разкопчаване със свободната дясна ръка, което улеснява процеса на кърмене.

Аристократките не се обличали сами

Това е може би е една от най–разпространените теории. Благородните дами имали помощнички, които ги обличали. Разположението на копчетата вляво правело закопчаването много по–бързо и олекотявало задачата на придворните.

Мъжете носели оръжие

Копчетата на мъжките ризи са позиционирани вдясно, защото се смята, че господата с военна служба обикновено използвали оръжието с дясната си ръка, а със свободната лява могли по-лесно да разкопчават връхните си дрехи.

Капризите на Наполеон

Някои историци твърдят, че Наполеон първи е разпоредил това разделение. Той предпочитал копчетата на дамските дрехи да бъдат зашивани на противоположната страна от тези на мъжките одежди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X