Напишете дума/думи за търсене

Книга за ритуалите, които привличат късмета

Издателство “Труд” подготви колекция книги за подаръци

В българския календар настъпва периодът на многото имени дни - най-популярни от които са Йордановден и Ивановден. Мнозина се двоумят какъв подарък да изберат за любимите си хора. Може би подходящата книга да е най-добрият избор. Ако е така, Книгоиздателска къща “Труд” издаде впечатляващи и полезни книги за всеки вкус.

“За да стигнеш там, където искаш да бъдеш, е необходимо да знаеш кой си и къде отиваш” - това е само една от вечните истини в

“Изкуството на войната” от Сун Дзъ. Книгата е отпечатана и с луксозни корици

Написана първоначално върху бамбукови ленти, “Изкуството на войната” датира от около 500 г. пр.Хр. Сун Дзъ я създава като напътствие за императори и генерали, внушавайки силата на простичката и вечна мъдрост, която гарантира неизменно успех. В това издание на “Изкуството на войната” са включени не само 13-те трактата на Сун Дзъ, но и произведения на други древнокитайски военни стратези и мъдреци. Техните знаменити текстове, надживели времето, и днес се преподават в елитните военни училища по света. Да припомним, че трактатите на Сун Дзъ, Лао Дзъ и Су Сюн са били настолни книги на завоеватели като Наполеон Бонапарт, маршал Г. Жуков или политика Уинстън Чърчил.

За онези, които предпочитат класическите романи, “Доктор Живаго” от Борис Пастернак е точният избор. Смята се, че

тя е сред най-добрите

романи на ХХ век Сюжетът разказва за живота на Юрий Живаго, лекар и поет, който се влюбва в две жени – Лара и Тоня. Времевият отрязък е десетилетията на революция, война и комунистическо потисничество в Русия. Интересен факт е, че “Доктор Живаго” е първият руски роман, който печели Нобелова награда. Изданието също е в две разновидности - с мека и с луксозна подвързия.

През 2016 г. Мечо Пух - Мечето с Много Малко Ум -

навърши достолепните 90 години

Книгата за неговите приключения обаче нехае за времето и продължават да бъде четене с интерес от малки и големи. Досега “Мечо Пух” от Алан А. Милн е издадена на над 25 езика. Само за две години след първото си издание продажбите ѝ чупят всички рекорди за времето си. Приключенията на момчето Кристофър Робин и добродушното мече философ Мечо Пух хрумват на Алан А. Милн, когато семейството му се премества в старо и скучно имение. За да развесели сина си, той го връща към приятелството му с мечката Уини и към игрите му с плюшения Пух. По-късно той започва да ги записва. КК “Труд” е издателят на “Мечо Пух” у нас вече над 10 години. Изданието е ценно за всяка семейна библиотека - пълноцветно, с твърди корици и брилянтен превод.

Ако сред познатите ви са хора, запалени по българската история и техен кумир е Васил Левски, то тогава подходящ подарък е “Тефтерчето на Левски”. Няколко кичура коса и документалното му наследство - това е оцеляло от великия революционер. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в личния му живот и душевността му -

тефтерчето, писано през последните две години

от живота му Уникалната книга е съставена от две части: факсимилно издание и разчетен текст и коментар на личното тефтерче на Апостола. В изданието е направен нов прочит на личния бележник, придружен с подробен археографски коментар. За първи път са разчетени над 120 думи - една част задраскани от Васил Левски, а друга неправилно тълкувани досега. Бележникът е представен самостоятелно факсимилно – почти в автентичния му вид, и с разчетен текст. Изданието е подготвено от Цветолюб Нушев и Тодорка Томова от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, където се съхранява оригиналът.

Новата година е моментът, в който си пожелаваме най-напред здраве и късмет.

Какво е късметът?

За него разказва Лилия Старева в “Български ритуали за късмет”. “Късмет” е дума тайнствена, вълшебна, неразгадана, с противоположни значения. На новородено, на именяк, на рожденик – най-често пожелаваме късмет. Много пъти в различни ситуации казваме - “Еххх, такъв ми бил късметът” или “Защо ми е такъв късметът”, или “Ако имам късмет”. И все пак какво е късметът? Сбъднато наричане на орисници и божества? Записани ли са някъде късметите и къде - в тефтера на орисниците, на челото на всеки, другаде? Защо за едни хора е отреден добър жребий, а за други - лош? Всъщност късметът жребий ли е, или неразгадана закономерност? По рождение ли се отрежда за всеки или идва постепенно с начина на живот? Ето на кои въпроси сладкодумно отговаря Лилия Старева в тази първа по рода си книга феномен.

Тези няколко заглавия всъщност може да накарат мнозина да разгледат сайта на КК “Труд” trud.cc и да изберат друга книга.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X