Напишете дума/думи за търсене

На 90 г. почина най-възрастна аквариумна риба в света

На възраст над 90 години почина най-възрастна аквариумна риба в света. Става дума за барамунда (neoceratodus forsteri), споминала се в чикагски аквариум. Наричали екземпляра Дядото, информира БГНЕС.

Тя обитавала аквариума от 1933 година и е била видяна от над 104 милиона посетители. Служителите на аквариума признаха, че не могат да посочат точната възраст на екземпляра, но смятат, че би трябвало да гони стотака. Когато през 1933-та барамундата попаднала в аквариума заедно с една женска от същия вид, двете вече били възрастни риби.

Миналата седмица Дядото загубил апетит. Прегледът показал, че вътрешните му органи отказват. Тогава бе взето решение рибата да бъде евтанизирана. Очаква се скоро ветеринарите да изяснят точната възраст на рибата и да представят отчет за прегледа.

Директорката на аквариума Бриджит Кофлит твърди, че рибата е уникална, макар по-голяма част от времето да прекарва, престорвайки се на безжизнена.

Обичайният ареал на барамундата са реките Мери и Бърнет в австралийския щат Куинсленд. Тази риба има един бял дроб, който й позволява да вдишват въздух, изпулвайки на повърхността. Тази способност им позволява да оцеляват по време на суша в застояла вода, бедна на кислород.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X