Напишете дума/думи за търсене

Вижте живота на детето чудо на футбола ни Валери Божинов в снимки (слайдшоу)

Валери Божинов празнува 31-ия си рожден ден днес. Някогашното дете чудо на българския футбол дебютира с гръм и трясък при мъжете още на 15-годишна възраст с екипа на италианския "Лече", а след това игра за отбори от ранга на "Фиорентина", "Ювентус", "Манчестър Сити", "Парма" и "Спортинг" Лисабон, а в момента е част от белградския гранд "Партизан". Общата сума на всичките му трансфери достига близо 30 милиона евро.

Божинов започва да тренира футбол още като дете в столичния "Локомотив", но на 12-годишна възраст се мести в Малта с неговата майка Пепа и втория си баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те.

Едва на 14 години е забелязан от скаути на "Лече". Италианският клуб плаща за правата на бъдещата звезда скромните 15 000 евро на малтийския "Пиета Хотспърс".

Изненадващо за всички на 22 януари 2002 г. влиза в игра за "Лече" в мач от Серия А, като става най-младият дебютант чужденец в историята на калчото.

Дебютира за националния отбор на България на европейското първенство в Португалия през 2004 в мач срещу Италия. Първия си гол за "А" отбора отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре. С националната фланелка има 42 мача и 6 гола.

Има две деца – син и дъщеря. Синът му Валери е от връзката му с фолк певицата Алисия, а дъщеря му Никол - от връзката му с Николета Лозанова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X