Напишете дума/думи за търсене

Съдове от чугун – най-добрият избор за готвене (+рецепта)

снимка: Мила Иванова
снимка: Мила Иванова
Печено в класически френски стил в чугунена тенджера

Необходими продукти:

700-800 г цяла свинска плешка

2 ч.л. олио или зехтин за готвене

сол и прясно смлян черен пипер

2 глави лук на едро

5 скилидки чесън на ситно

450 мл бульон

1/3 ч.ч. червено вино

2-3 стръкчета прясна мащерка

1 стръкче пресен розмарин

2 дафинови листа

900 г картофи на едри парчета

6 средно големи моркова на едро

Начин на приготвяне:

1. Загрейте олиото/зехтина на средно силен котлон.

2. Подправете месото със сол и черен пипер и го запържете по 2 мин от всяка страна, за да се „запечата“.

3. Махнете месото от тенджерата и сложете вътре лука и чесъна, сотирайте около 4-5 мин.

4. Върнете месото при лука и чесъна и добавете бульона и червеното вино.

5. Подправете с мащерка, розмарин и дафинов лист и оставете да заври.

6. Когато ястието заври, захлупете и го прехвърлете във фурната на 135°C за 2 часа.

7. Извадете тенджерата от фурната, добавете морковите и картофите и подправете със сол и черен пипер.

8. Върнете във фурната и печете още 1-1 1/2 часа.

Сервирайте с хубаво френско вино! Бон апети!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X