Напишете дума/думи за търсене

Ирен Кривошиева: Аз съм факир на десертите

снимка: Мила Иванова

Актрисата Ирен Кривошиева обожава да готви, затова абсолютно всеки ден отделя по няколко часа в кухнята. До себе си винаги държи едно парцалче. Така, когато нещо капне върху печката, го почиства още в същия момент.

През лятото най-често готви различни летни манджи, в които добавя лук, домати, чушки и т.н. Напоследък прави и много кьопоолу. “По принцип хапвам по-леки храни”, казва актрисата.

В менюто ѝ почетно място заемат тиквичките. И това не е случайно. Мъжът ѝ Николай си има градина. Тиквичките в нея тази година се получили не само вкусни, но и многобройни. Затова Кривошиева ту ги пържи, ту ги пълни с различни продукти или пък ги прави на салата.

В градината има не само тиквички. “Николай е посадил домати, патладжани, люти чушки, царевица, ягоди, чушки, магданоз, лук, чесън, чудесен босилек и 3 лозници. Градината е направо приказна”, казва актрисата и добавя със смях: “Чудят му се как става така, че

ние първи имаме домати в цялата махала

В сряда актрисата приготвила пълнени тиквички с ориз. Пекла ястието във фурната, но то останало леко сурово. Когато майка ѝ видяла, казала: “Какво е това? Тези тиквички не са печени”. Мъжът на Кривошиева обаче веднага отвърнал с усмивка, че така е по-здравословно.

Актрисата обожава да приготвя салати още от времето, когато живяла в Америка. Там хапвала спанак, който се продавал изчистен. Слагала го в купа, като добавяла само сьомга и дресинг. В САЩ често приготвяла и баница, защото в близост до дома ѝ имало български магазин. Любовта ѝ към кулинарията не намаляла в чужбина. Актрисата намирала време и сили след дългия работен ден бързичко да сготви нещо.

А в къщата ѝ идвали много гости. Един от нейните приятели, който цял живот е прекарал в чужбина, обожавал актрисата да приготвя кавърма. А тя не си поплювала, а я правела в огромна тенджера.

В началото на юни Кривошиева и мъжът ѝ посетили Италия. Там се разходили из стария град Бари, където ръчно приготвят всевъзможни видове паста, която продават по улиците. Човекът, който им дал къщичка под наем, ги завел при жена, която прави точно такава паста. “Тя беше една дебеличка, сладка, чудна и ни нахрани”, казва актрисата. Толкова ѝ харесало, че на другия ден

си взела паста, която приготвила с миди от пазара

Получило се много вкусно. В едната половина добавила доматен сос, а в другата - песто и босилек.

Освен италианската харесва и източната кухня, защото обича храната да е много лютива. Веднъж заедно с майка си и баща си отскочили до Мексико. “Там са големи майтапчии”, казва актрисата. Тя обяснила на сервитьора на английски език, че иска нещо лютиво. Отвърнал ѝ: “Добре, да ви дадем от най-лютивото?”. Кривошиева обаче не се уплашила, а поискала още по-пикантна храна. “Няма да забравя как те бяха застанали на един ъгъл в ресторанта и очакваха да припадна, защото са ми дали манджа, която не се яде”, смее се актрисата. Но останали с пръст в устата, защото Кривошиева сладко си хапвала, без дори да се изпоти от лютивия вкус.

“Накрая бяха изумени

Дойде при мен един човек и ми каза: “Браво, такова нещо не сме виждали”.

Кривошиева от опит знае, че когато човек готви, не трябва да отдава цялото си внимание и сили. Веднъж решила да направи показно как се вършее из кухнята. Била като фурия. Направила салата, супа, основно ястие, десерт, но някак храната не се получила. Освен това изгубила доста време, за да направи ястията. “Всичко стана наопаки и разбрах, че готвенето е като актьорското майсторство. Човек трябва да си намери баланса, а не да е много вглъбен. Трябва да е на ръба да се увлече, но да не се увлича, защото накрая нищо няма да се получи”, казва актрисата.

Тя е факир в приготвянето надесерти

Наскоро направила лека бисквитена торта. В нея сложила малко желе и плодове от домашно сладко, което приготвя от вишни, малини и кайсии. Разбива и сметана с малко захар, която добавя към тортата. “Става чудесен летен сладкиш.” Ястието, което никога не ѝ се е получавало, е пицата, макар че е пробвала много пъти да я приготвя.

Приключенията си в кухнята започва още от детските си години. Тогава родителите ѝ, оставяли нея и сестра ѝ, за да сготвят и изчистят вкъщи, докато са на работа. Тогава направила суфле. Когато майка ѝ и баща ѝ се прибрали, останали приятно изненадани от вкусната френска манджа.

Но освен вкусни ястия в кухнята правела и пакости. “Много се джафкахме със сестра ми и се чудехме кой какво да свърши, докато нашите ги няма”, спомня си актрисата. В кавгата сестра ѝ я блъснала и Кривошиева се ударила в печката, като счупила дръжката на фурната. Двете момичета обаче умело прикрили следите си, като “закрепили” дръжката. Актрисата се уплашила и казала на сестра си: “Знаеш ли, че ако някой я хване, в ръцете ще му остане?”, но чула само: “Може да остане в ръцете, но нали нашите няма да видят, че е счупена, като дойдат”, спомня си актрисата.

снимка: Мила Иванова
снимка: Мила Иванова
Нейната рецепта за Бисквитена торта

необходими продукти:

250 г бисквити

250 г малини + още за декорация

500 г сметана

150 г шоколад 

начин на приготвяне:

Разбиваме сметаната с миксер и я разпределяме на 4 равни части в купи. В едната слагаме шоколада. Във втората - натрошените бисквити, а в третата - малините. Разбъркваме и трите много добре. Вземаме голяма чиния и започваме да редим на пластове. Първо изсипваме сметаната с бисквитите, след това тази с малините, а накрая тази с шоколада. Отгоре разстиламе четвъртата купа сметана. Украсяваме тортата със свежи малини.  

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X