Напишете дума/думи за търсене

Историята на Меган Маркъл - булката на принц Хари

Тя е разведена, със смесена кръв. В родословното й дърво има роби на памуковите плантации в расисткия американски щат Джорджия, шивачи, прислужници и учители. Той е потомък на могъщи крале - Виктория, Джордж V, Джордж VI.

И все пак тази полярно различна двойка - Меган Маркъл и принц Хари – се сгоди и ще се венчае през май в параклиса “Сейнт Джордж” в Уиндзорския замък с разрешението на англиканската църква. 36-годишната смугла актриса от сериала “Костюмари” ще стане снаха на английската кралица.

Колко са се променили не само светът, но и Бъкингам

– най-консервативнaта монархия в Европа!

“По времето, когато Виктория управлява една четвърт от света, жена на име Мати Търнипсийд ражда в глухия американски Юг момиченце мулатче. Това е прапрапрапрабабата на Меган по майчина линия”, пише в. “Дейли мейл”, който е проследил родословното дърво на Меган. Самата тя признава пред сп. “Ел”, че сред предците й в САЩ има африкански роби, освободени след Гражданската война (1861-1865 г.).

“След края на робството чернокожите си избират нови имена. Ако има връзка между мен и моя прапрапрапрадядо - това е името, с което той е започнал нов живот - “Мъдрост”, казва Меган. Според познати на 33-годишния Хари той е двигателят на необикновената им връзка, упорствал е за сърцето на Меган и е устоял на трудностите, препъващи този одумван съюз. От опита на майка си и баща си, той знае колко гибелни могат да бъдат династичните бракове между неподходящи партньори, включително в рода Уиндзор.

Наричат романа на Хари и Меган шеметен. Преди година и половина – в началото на юли 2016 г., общият им приятел Маркъс Андерсън кани мис Маркъл в Лондон на парти в частния клуб “Сохо хауз”. Тя не подозира, че това ще промени живота й коренно. Сред гостите е видният благородник и ерген Хари. В интервю за Би Би Си той увери, че дотогава не бил чувал за Меган, но според “Дейли мейл” отдавна й бил хвърлил око и разпитвал за нея. Така или иначе, на купона принцът се залепва за чаровната американка, пийват студено розе и разговарят.

Хари с увлечение слуша разказа ѝ за Руанда,

където тя участва в кампания за пречистване на водата - Африка е негова слабост от дете. Актрисата силно го привлича не само физически. Запленен е от нейния алтруизъм. След партито внукът на Елизабет II и по-малък син на престолонаследника принц Чарлз залива Меган със съобщения, настоява да се видят пак. Тя се съгласява. 

Актрисата Меган  Маркъл на червения  килим на връчването на музикални награди  в Торонто, Канада, на 16 юни  2013 г.  СНИМКИ:  РОЙТЕРС
Актрисата Меган Маркъл на червения килим на връчването на музикални награди в Торонто, Канада, на 16 юни 2013 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Пред Би Би Си двамата признаха, че първата им среща всъщност била уредена от обща приятелка с цел “сватосване”. Инициативата е била негова. Годениците скриха името на сватовницата, но според медиите става въпрос за дизайнерката от Бахрейн Миша Нону - бивша съпруга на съученик на Хари от колежа за благородници “Итън”.

След срещата им в “Сохо хауз” престоят на Меган в Лондон се проточва, двамата излизат няколко пъти с приятели и до края на юли вече са си паднали много един по друг. “Влюбих се невероятно бързо – това бе съдба, предопределена от звездите”, казва Хари.

Но актрисата трябва да се върне в Торонто, Канада, където снима “Костюмари”, а принцът – да замине за Южна Aфрика, за да опазва носорози и слонове от бракониери. Връзката си пазят в дълбока тайна – той споделя с шепа близки приятели, а тя, като истински представител на зодия Лъв, дискретно мълчи. 

Принц Хари и Меган обявяват годежа си пред журналисти в двореца Кенсингтън.
Принц Хари и Меган обявяват годежа си пред журналисти в двореца Кенсингтън.

В края на октомври 2016 г. двамата са засечени на бал с маски в Торонто за Хелоуин, където Хари пристига инкогнито и спи в дома на Меган. Но слуховете плъзват и внукът на кралицата излиза с публично изявление, че са гаджета от месеци.

Като истински рицар той се изправя срещу медийния “сексизъм и расизъм”

спрямо цветнокожата си приятелка и предупреждава “троловете в социалните мрежи”, че това не е игра, а неговият и нейният живот. Но обидните атаки срещу неравностойната по произход двойка набъбват като лавина.

Храна за тях има в изобилие - Меган е не само с черна кръв, но е и разведена.

Тя е poдена в Лос Анджелис под името Рейчъл-Меган на 4 август 1981 г. от афроамериканка и

баща с холандско-ирландски произход

Майка й Дория Рагланд е инструктор по фитнес, а той – осветител в телевизията. Малката е с бяла кожа и няма негроидни черти, макар че се ражда със ситно къдрава африканска коса, която днес изправя. Навремето често вземали Дория за нейна гледачка и клюкарствали, че не й е истинска майка. 

Принц Хари и Меган на игрите “Инвиктус” в Торонто тази година
Принц Хари и Меган на игрите “Инвиктус” в Торонто тази година

Родителите се разделят, когато единственото им дете е 6-годишно. Записват го в частно начално училище в Холивуд, където са учили Джуди Гарланд и Елизабет Тейлър, а възпитаниците се хранят “с 6 вида зеленчуци от нашата градина” според уебсайта му. После Меган

завършва католическия колеж “Непорочно сърце”

с такса 16 000 долара годишно. През 2003 г. тя се дипломира от Северозападния университет със специалност театър и международни науки. Стажант е в посолството на САЩ в Буенос Айрес. След ред дребни роли в телевизията сериалът “Костюмари” я изстрелва в света на известните и, както се твърди, в полезрението на Хари.

През това време принцът, чието истинско име е Хенри, сменя няколко основни училища за елита, преди да завърши баровския колеж “Итън”. Следва 1 година почивка, която той прекарва в Австралия, ЮАР и Лесото. Продължава в Кралската военна академия “Сандхърст”, отива на две мисии в Афганистан, където е втори пилот на хеликоптер “Апачи”.

В 20-те си години и двамата са имали по няколко сериозни връзки, а тя – и брак без деца с филмовия продуцент Тревър Енгелсън. Гаджета от 7 години, те се венчават през 2011 г. на щура сватба в Ямайка със 100-тина гости, които се веселят 4 дни, наливат се с местна бира и ром, състезават се на четири крака на плажа. Бракът издържа едва 2 г., защото

Меган постоянно пътува заради “Костюмари”

Твърди се, че разводът “поради непреодолими различия” е по нейно желание. Преди съдбоносната среща с Хари актрисата е гадже с известния майстор-готвач Кори Витиело.

Принцът също 7 години ходи сериозно с Челси Дейви от Зимбабве, води я на почивка в Ботсуана и на 60-годишнината на баща си. Разделят се през 2011 г. - казват, че тя не издържала тежкия кралски протокол. Двамата днес са добри приятели. Следващата му изгора е манекенката Кресида Бонас, връзката им продължава 2 години. 

Меган с майка си, от която принц  Хари е  поискал ръката.
Меган с майка си, от която принц Хари е поискал ръката.

Хари е роден на 15 септември 1984 г., когато отношенията между родителите му Чарлз и Даяна са вече много опънати. Той е едва 12-годишен, когато майка му загива в катастрофа в Париж с приятеля си – египтянина мюсюлманин Доди ал Файед.

Момчето помни трагедията у дома и цел в живота му става обвързването по любов без оглед на кралските окови и класите. Упоритият и грижовен кавалер - зодия Дева, брани отношенията си с Меган от нападките на озлобени роялисти и от новинарите. А те следят всяка стъпка на двамата – забелязват, че

носят еднакви гривни

и принцът често отскача до Америка. През ноември 2016 г. засичат Меган, нахлупила шапката за бейзбол на Хари, да пазарува срещу неговия дом в Лондон, а през декември – двамата да купуват коледна елха.

За да потвърди, че нещата са сериозни, двойката все по-често се появява публично прегърната или със сплетени ръце. Влюбените прекарват миналата Коледа в Лондон, макар и на различни места. Посрещат новата 2017 г. заедно. Пътуват в Норвегия и гледат северното сияние от иглу със стъклен покрив. През март Меган съпровожда Хари в Ямайка на сватбата на приятеля му Том Инскип. Прекарват седмица в крайбрежна вила с камериер и басейн. През май се появяват на мач по поло в английското графство Бъркшир и са снимани да се целуват на паркинга. Отиват на сватбата на Пипа - сестра на съпругата на Уилям - Кейт. На масата стои картичка с имената на двамата.

През август за 36-ия ѝ рожден ден принцът я води на пореден воаяж в Ботсуана. Казват, че

там ѝ показал годежния пръстен

по негов дизайн с диаманти от колекцията на Даяна. Живеят в бунгало за 900 долара на нощ, спят и на палатка под звездите по време на сафари.

През септември Меган признава, че е лудо влюбена в Хари, в изповед пред сп. “Венити феър”. “Надявам се хората да разберат, че това е нашето време”, казва тя. 

Принц Хари  и американската актриса дадоха интервю пред Би Би Си, в което разказаха за любовта си.
Принц Хари и американската актриса дадоха интервю пред Би Би Си, в което разказаха за любовта си.

Следващите дни двойката е засечена сред публиката на игрите за инвалиди “Инвиктус” в Канада. Там била и майката на Меган, от която Хари поискал ръката ѝ, пише в. “Сън”.

През октомври 91-годишната кралица Елизабет кани Меган на чай в Бъкингам. Според мълвата Хари я е водил и в двореца Балморал. През ноември Меган обявява, че напуска “Костюмари”. Това засилва подозренията, че се готви сватба. Днес

Меган вече се е преместила в дома на Хари

в Лондон. Свекърът Чарлз, деверът Уилям и жена му Кейт приеха топло годениците. Кралицата и мъжът ѝ Филип, обвиняван в расистки възгледи, ги поздравиха писмено.

Новината раздели мненията на “за” и “против”. Роялистите фундаменталисти са изумени, че разведена жена с черна кръв ще стане част от кралското семейство. Те изтръпват от мисълта, че майка ѝ, с коса на плитчици, ще стои на сватбата до кралицата. Феновете на Меган пък се радват, че африканските ѝ гени ще освежат стария кралски род.

Изследовател от Историческото генеаложко дружество на Нова Англия все пак намери у Меган и синя кръв - установи, че тя е пряка

потомка на английския крал Едуард Трети

и че двамата с Хари са 17-и братовчеди.

На Хари от всичко това въобще не му пука – жени се по любов. Той е едва пети поред за наследяване на престола след баща си Чарлз, брат си Уилям и двете му деца. А и трето е на път - ще се роди през април. Бракът му с неподходяща по дворцовите канони съпруга няма да предизвика конституционна криза, както стана с прапрачичо му Едуард VIII, който се отказа от трона заради разведената американка Уолис Симпсън.

Принцеса или херцогиня?

Каква титла ще определи кралицата за Меган след венчавката? Пресата със сигурност ще я нарича принцеса Мег, макар че дамите, които не са принцеси по рождение, нямат право на този сан, обяснява кралският историк Хюго Викърс. 

Меган се изповяда пред сп. “Венити феър”, че е влюбена в Хари.
Меган се изповяда пред сп. “Венити феър”, че е влюбена в Хари.

Говори се, че Елизабет ще ги нарече принц и принцеса на Съсекс – една от малкото титли от този ранг, останали ѝ подръка. Тогава Меган ще се зове Нейно кралско височество херцогиня на Съсекс. Етърва ѝ Кейт е със сан херцогиня на Кеймбридж. Но е възможно кралицата да промени правилата и да реши да я въздигне като “принцеса”, защото бъдещият ѝ съпруг е принц. Но първо трябва да направи това с Кейт.

Според дворцовите канони децата на двойката вероятно няма да бъдат наричани “техни кралски височества”, а само лорд или лейди.

Любовното гнездо - Нотингам котидж

“Колибката”, в която Хари предложи брак на Меган над печено пиле, ще бъде техният дом поне до сватбата. Нотингам котидж е къща в парка на двореца Кенсингтън, в който Даяна живя след развода. Тя наистина е малка – с две спални и две бани. Но има два салона, чийто дизайн е на великия архитект от XVII век Кристофър Рен, проектирал катедралата “Сейнт Пол”. 

Меган Маркъл ще освежи кръвта в стария кралски род.
Меган Маркъл ще освежи кръвта в стария кралски род.

Братът на Хари - Уилям, и жена му Кейт също спяха там, преди да се преместят в 20-стайни покои в Кенсингтън – палата, където е родена кралица Виктория. Говори се, че и Хари планира да се настани с невестата си в огромен апартамент до този на брат си. Но засега те остават в уютната ергенска къщичка и градинка с хамак, където Хари живее от 4 г., а Меган е гостувала нееднократно. Таваните са толкова ниски, че принцът прябва да се понаведе, за да не си удари главата, пише в. “Дейли телеграф”.

Бъдещата съпруга вероятно ще сложи свой отпечатък върху интериора, смята вестникът. Ако се съди по дома ѝ в Торонто, тя харесва минималистичния стил, освежен от меки канапета, масички, картини и дамаски на цветя.

Сред жертвите, които тя прави заради брака си, е кучето й Богарт – мелез от лабрадор и овчарка, взет от приют. То ще остане при приятели в Канада, защото е твърде старо да лети. В Нотингам котидж Меган доведе 5-годишния си бигъл Гай.

Нотингам котидж
Нотингам котидж
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X