Напишете дума/думи за търсене

Модели със свински глави в подкрепа на #МеТоо (Снимки)

Снимки: Ройтерс

Кампанията #MeToo (Аз също)  срещу сексуалния тормоз намери отклик в Седмицата на модата в Ню Йорк и карнавала в Рио де Жанейро, съобщават световните информационни агенции.

Инициативата стигна до нюйоркската модна проява благодарение на френската дизайнерка Мириам Чалек, която заяви, че не е искала просто да изнесе поредното модно шоу. Чалек изпрати на подиума осем жени, които са били жертви на сексуален тормоз, предоставяйки им възможност да разкажат историите си. Участничките първо дефилираха с тоалети от колекцията на дизайнерката, след което окачиха ангелски криле и застанаха на подиума, приковани с белезници към мъже модели, носещи свински глави, предаде БТА.

От разказите на жените стана ясно, че някои от тях са станали жертви на сексуален тормоз още като деца. При другите това се е случило в гимназията и колежа. Една от жертвите, активистка за безопасен интернет, е била подмамена от "сексуален хищник", с когото се е запознала в мрежата, след което е била отвлечена от него и държана в плен с верига на врата до спасяването й от ФБР.

Дизайнерката Мириам Чалек споделя, че макар самата тя да не е била жертва на сексуално посегателство, е искала да предостави възможност на жените да говорят и да се почувстват по-уверени.

Кампанията #Аз също намери отзвук и в започналия вчера карнавал в Рио де Жанейро, Бразилия, в рамките на който посегателствата над жени са неизброими. Вдъхновени от посестримите си по света, огласили травмиращите си преживявания, бразилките използваха грандиозната проява в Рио де Жанейро, за да кажат "Не значи не".

Част от участничките в карнавала "носеха" лозунга на раменете, ръцете или гърдите си под формата на временна татуировка.

"В Бразилия мачизмът е в изобилие и спешно трябваше да се обявим срещу него сега и тук, на карнавала. Ние празнуваме повече време по улиците и с по-малко дрехи, което се използва като претекст за посегателства", споделя неназована участничка в карнавалните шествия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X