Напишете дума/думи за търсене

Националната галерия ще похарчи дарението от Австралия за картини

Националната галерия ще обогати фондовете си с парите, завещани от австралийската дарителка.

Парите, завещани от Маргарита Занеф, са равни на половината й годишен бюджет, в който няма предвидени пари за откупки

Дарение в размер на 1 771 261,35 лв. от наследството на починалата в Австралия Маргарита Занеф получи Националната художествена галерия. Сумата е неотежнена от данъци. Г-жа Занеф не е оставила специална дарителска воля. Употребата на сумата зависи изцяло от ръководството на НХГ, стана ясно на пресконференция вчера.

Това парично дарение е може би най-голямото в историята на българските музеи. Сумата е равна на половината от годишния бюджет на галерията.

"Първите ни думи трябва да бъдат думи на благодарност за този жест на подкрепа, а българското изкуство се нуждае от такива жестове. Нито стотинка от парите няма да бъде дадена за ремонти, макар такива да са необходими. Всички ще бъдат предназначени за откупки и попълване на фонда на НХГ. Това ще стане след внимателно обмисляне на възможностите и с план програма, която ще обхване всички раздели. Почти 30 години националната институция няма средства за такава дейност и затова този период от развитието на българското изкуство е "бяло петно", каза директорката Слава Иванова.

Всяка творба ще има обозначение, че е купена с дарението на австраллийската щедра ценителка, вероятно ще има и зала, която да носи името на Маргарита Занеф.

За нея се знае много малко. Известно е, че е емигрирала със семейството си 1960 г.. Губи съпруга и сина си, а през 2008 г. изготвя завещание, според което имуществото й трябва да бъде продадено след нейната кончина, а парите разпределени между Националната галерия на България и галерия на Ню Саут Уелс в Сидни. Дарението е родолюбив жест към страната, в която се е родила, и признателност към държавата, която я е приела и където е прекарала голяма част от живота си.

Г-жа Занеф умира 2016 г. Приживе е била изключително ерудирана личност и колекционер на творби на изкуството, а по думите на нейните адвокати е "съзнавала значението му за обществото". Контакт между нея и НХГ през годините не е имало.

Парите вече са преведени по сметката на галерията от адвокат Уоруик Дън след приключени процедури от кантората му "Biddulph&Salenger". Тя е съобщила на ръководството на НХГ за дарението в началото на тази година, за да може да изпълни волята на г-жа Занеф.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X