Напишете дума/думи за търсене

Кротонът е изящен, но леко капризен

Неприятности и решения

1. Листата на кротона падат

Основните причини за едновременно опадане на голяма част или на всички листа на кротона са породени от неподходящи условия или резки колебания в температурата. Много висока (над 30 градуса) температура или много ниска (под 13 градуса) провокира опадане на листата и то "от днес за утре". Внимавайте с течението и отворените врати особено през пролетта.

2. Листата губят уникалните шарки

Основните причини, кротонът да губи пъстротата си, са две.

Първата и по-често срещана е липсата на достатъчно светлина. В този случай освен липсата на цветове се наблюдава и издребняване на листата в съчетание с удължаване на междувъзлията. Растението става слабо, крехко и с влошени декоративни качества.

Втората причина за обезцветяване е прекалено често подхранване с азотни торове. Достатъчно е торене веднъж в месеца с комбинирани препарати за декоративно листни растения. Зимата не се подхранва.

Освен това не бива да се забравя, че шарката на листата се променя с възрастта. Младите растения са в светли и по-зелени тонове, докато застаряващите добиват огнени багри. Естествено основните белези на конкретния сорт също играят много важна роля.

3. Листата подгарят по върховете и краищата

Липсата на достатъчно въздушна влажност предизвиква некротиране по върховете на листата. Този симптом се проявява най-често през зимата, когато са съчетани няколко фактора - слабо осветление, рядко поливане и отоплителни уреди.

Възможните решения са няколко. За да се поддържа висока влажност около растението, е добре то да се опръсква/оросява с вода. През лятото - веднъж дневно, а през зимата - през няколко дни. Поставянето на съд с вода близо до кротона също върши работа. Освен, че предотвратява отмирането на тъкани високата влажност е превантивна мярка срещу нападение от акар.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X