Напишете дума/думи за търсене

Законите на красивата петуния

Почистване на прецъфтелите цветове и тук е желателно, но не е толкова задължително. Ако искате да поддържате определена форма на растението, без никакви притеснения може да я режете и оформяте от време на време. Единственото, което ще постигнете, е сгъстяване и много цвят. Тази петуния ще се чувства чудесно както в градината като стелещо или падащо по някоя стена растение, така и в саксия на балкона.

Следващият каскаден представител носи името Supertunia. Размножава се само вегетативно чрез резници и има супер бързо развитие до цъфтеж. Това е и причината да изисква малко повече подхранване през целия период. По отношение на атмосферните условия е сравнително толерантна и устойчива.

Surfinia или Cascadia е онази петуния в големите висящи кошници или сандъци по балконите, на които няма как да не се възхитим. Ярки, едри цветове, гъсто разклонени растения и аромат. Surfinia се размножава само с резници, защото много рядко образува семена, а и качеството им не е много добро. Въпреки това не е невъзможно.

Тази петуния понася добре атмосферните влияния и ако се пази от минусови температури, може да цъфти доста след останалите, които вече изредихме. За да се подържа във форма, е необходимо прещипване на върховете на най-дългите леторасти, което води до сгъстяване и повече цъфтеж. Почистване на прецъфтелите цветове не е необходимо, но е желателно.

Малкият братовчед - калибрахоето

По форма цветовете му приличат на тези на петунията, но са мини копие.

Разликата между тях е само в листата. Е, и в това, че са напълно различни видове. Основен сорт е Million bells или Superbells и двете наименования значат само едно - милион цветчета на едно растение. Цветовете са тип фунийка или кичести във всички тонове на розово, червено, жълто, лилаво, оранжево или двуцветни.

Калибрахоето е дълго и много цъфтящо и изисква по-малко грижи в сравнение с петунията. Не се нуждае от почистване на прецъфтелите цветове, защото се самоочиства и е доста здраво растение що се отнася до атмосферните условия.

Най-добре се представя в кошница или сандъче, но може да се използва и като почвопокривно в градината. Експлозията от цветове на калибрахоето не може да се сравни с нито едно друго растение. Образуването на семена тук не е предпоставка за намаляване на цъфтежа, а и вероятността при засяване да се развият идентични с майчиното растение цветове е много голяма.

От какви грижи имат нужда

Първото и най-важно действие, което трябва да извършим, когато купим петунии или калибрахое, е проверка на кореновата система Независимо от размера на саксията и двата вида развиват силна коренова система, която се увива по дъното на саксията и излиза през дренажните отвори, търсейки вода и хранителни вещества. Това е сигурен знак, че трябва да се пресадят спешно, въпреки че растението цъфти. Препоръчително е новата саксия да бъде с 6-8 см по- широка от работната. Субстратът трябва да е добре отцедлив и по възможност да бъде смесен с бавноразградим тор. Това не отменя редовното подхранване с течен балансиран тор или с по-висока концентрация на калий за цъфтеж, а защо не и тор за листно подхранване.

Ако искате обилен цъфтеж без паузи, подхранвайте веднъж на две седмици или най-рядко веднъж в месеца. Все пак не превишавайте дозата, определена на опаковката на препарата, за да не преторите. Предозирането води до деформиране и обезцветяване на листата, което от своя страна се отразява и на растежа, и на цъфтежа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X