Напишете дума/думи за търсене

Ирена Милянкова: С 8 деца сме жива атракция

С Виктория и Лилия СНИМКИ: КАЛИНА АРСОВА
С Виктория и Лилия СНИМКИ: КАЛИНА АРСОВА

- Каква е обстановката в дома ви - постоянен глъч, спокойствие или хаос, всеки, настояващ на неговото си?

- Хаосът под всякаква форма не ме устройва. Допускала съм хаос в дома си, когато е било хаос в душата ми. Тогава ценен за мен човек ми каза: “Започни с въвеждането на ред отвън навътре - овладей хаоса в дома си и

ще овладееш душата.”

Принципно да допусна неразбория вкъщи, при все че сме толкова много хора, би било безотговорно. Ред, дисциплина и правила - всичко необходимо за правилното функциониране на едно малко общество, каквото е всяко едно семейство.

- Колко време кърмихте Виктория и сега настанява ли се до бебето да иска и тя?

- Отбих Виктория малко преди да родя Лилия, тоест кърмена е две години и два месеца. Скоро направихме фотосесия на Лилия при талантливата Калина Арсова, изключителен фотограф на бебета, когото имам честта да познавам от много време, и след като приключихме, си направих една снимка за спомен с двете кърмачета в “акция”. Това е така нареченото “кърмене в тандем” - да кърмиш бебето и по-голямото си дете едновременно. Е, аз нямам капацитета да го осъществя, затова ще си остана със спомена, който Калина успя да запечата.

- Преди време имаше спор къде може и къде не е допустимо да се кърми. Какво е вашето мнение?

- Всичко, което се прави показно и натрапчиво, считам за крайност. Трябва да има граница. Когато кърменето е деликатно, тоест не е набиващо се на очи, не виждам причина да не се случва и на обществени места. Това е най-естественият процес за хранене на бебето така или иначе. Съвременното общество обаче приема полуголи непълнолетни “звезди”, но кърменето на обществени места смущава. Това е моралната деградация, към която вървим, дори тичаме. Изкривена работа!

- На каква възраст са децата ви, когато решавате, че е време да спрете да ги кърмите?

- Две от децата ми не са кърмени, останалите - по 2-3 години, като най-дългият ми период на кърмене е 3 години и половина. Като тегля чертата, кърмаческият ми стаж малко надвишава седем години. Звучи стряскащо, нали? Много е спорно от един момент нататък на кого е по-необходим този процес - на майката или на детето. Сега с Лилия имам недостиг на кърма, но не се примирявам и продължавам да търся начини да увелича кърмата си. Ако не успея да я кърмя поне година, не знам как ще го превъзмогна. Явно съм пристрастена! Така че кърменето за мен е процес също толкова важен и значим колкото за бебето, толкова и за майката.

- Как се казват по-големите ви деца и на каква възраст са? А на съпруга ви?

- Децата ни са на всякакви възрасти - като започнем от най-голямата, която е вече 20-годишна и е майка на най-спокойното бебе, следват тийнейджърите, децата в детски пубертет и накрая бебетата. Въобще при нас има разнообразие както на характери, така и на възрасти. За един ден можеш да проведеш сериозен и дълбок разговор с порасналите вече деца, да научиш нещо от поколението на тийновете (например какво означава здр мс и други техни терминологии в писането), да се изумиш от гледната точка за света на подрастващите и всичко това, докато сменяш памперси и тайничко се молиш да запазиш разсъдъка си за по-дълго.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X