Напишете дума/думи за търсене

Защо никога не трябва да използваме втори път опаковки за храна

- Стремежът към по-здравословно хранене заменя традиционното консервиране чрез варене в буркани със замразяване, какви правила да спазваме?

- Изборът на подходяща опаковка е от ключово значение, преди да поставим храната във фризера, разчитайки, че там тя ще се запази свежа за по-дълго време. Препоръчително е да използваме само опаковки, които ще поддържат добро ниво на влажност в храната. При неправилно опаковане храната бързо изсъхва при ниските температури, така че херметично затворените опаковки са предпочитани.

Често предварителното отстраняване на въздуха и внимателното запечатване защитават храната от изсушаване, така нареченото изгаряне при замразяване.

При нарушена

опаковка студеният

въздух дехидратира

продуктите и някои

участъци придобиват

сивкав оттенък

от окисляване (при взаимодействието с кислорода) и от проникване на микроорганизми по време на престоя на продуктите във фризера.

Тези процеси може да доведат до загуба на хранителни вещества, вкус, цвят, текстура, влага и качество. Когато става дума за осигуряване на безопасността и качеството на замразени храни, най-важното е да помним, че въздухът е враг.

Затова винаги съхранявайте замразената храна в опаковки от подходящ материал, с подходящ обем и подходящо запечатана.

- На какви условия трябва да отговаря подходящата опаковка за замразяване?

- Тя трябва:

- да запазва храната безопасна за консумация;

- да е устойчива на студ и да не е “чуплива” или податлива на скъсване при ниски температури - много нискокачествени найлонови пликове се цепят при ниски температури;

- да бъде устойчива на топлина и с възможност за миене, ако е многократна;

- да има възможност за пълно затваряне, за да защити храната от проникването на кислород, миризми и излишна влага;

- да не абсорбира миризми и вкусове;

- да бъде издръжлива на мазнини и киселини;

- да е устойчива на разкъсване, но не прекалено твърда;

- да бъде съобразена с размера на храната;

- да се подбере подходяща за процесите на размразяване, като например възможност за престой в гореща вода или микровълнова фурна;

- да има правилна форма и размер. При плоска опаковка например студът по-бързо прониква във вътрешността на храната.

Стандартните кутии, хартията, прозрачното фолио, PVC пликовете и други опаковки невинаги може да бъдат използвани за съхранение на храна във фризер, тъй като често характеристиките им не покриват критериите. Тези, които са подходящи, имат съответните обозначения за това на дъното на контейнерите или върху етикета.

Гъвкаво пластмасово фолио, по-известно като найлон, помага хранителните продукти да са увити плътно, намалява излагането на въздух, и помага да се поддържа влагата вътре и ограничава разпространението на миризмите навън. Съществуват торбички, които

позволяват ниски

температури на

съхранение и имат

издръжливост на

кипене и готвене, благодарение на което позволяват да вземем храна от фризера и да използваме в микровълновата фурна в една и съща опаковка. Тези иновативни торбички понякога са направени с клинообразни дъна, така че те могат да се изправят и често в тях са интегрирани вентилационни системи за регулиране на налягането на парата, за да се постигне готвене. Някои дори имат възможности за лесно отваряне.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X