Напишете дума/думи за търсене

Ицко Финци: С Лиза жълтините ни заляха

Двамата, които са авторите на филма за Шекспир  - Финци и Лиза Боева
Двамата, които са авторите на филма за Шекспир - Финци и Лиза Боева
Ето един от проектите, с които Лиза провокира Ицко. Само един влюбен мъж би склонил да изиграе (и да се снима) като градинар, екскурзовод и чистач - ама наистина ги работи седмици наред!, за да стане факт филмът “Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал”.

Премиерата беше в зала “България”, последвана от концерт с участието на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, солист Георги Михайлов.

Каква е провокацията

на Лиза, която

вижда интриги

във всички

Шекспирови

текстове?

Но няма как да снима по следите на барда - местните власти забраняват. Затова Финци се хваща като градинар, екскурзовод, дори боклукчия, за да може камерата на Боева да проникне до паметните места, където е бил Шекспир. Успяват. Понякога с цената на бързо бягство. Спят в скромни квартири, препитават се от изкараното от него в тези временни роли. И така над 3 месеца. Лиза “напада” местната “втора употреба”, купува завеси, сама скроява и шие костюмите на децата, които включва в Шекспировите сцени в лентата. Не ги кара да цитират - само им скицира сцената. Оставя ги да импровизират. Финци е щастлив. Неговата Лиза и той са направили интересен филм - “Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал. Дано техният Шекспир наистина да е истинският.

Но Лиза няма умора. Тя ще докаже, че историята на Ромео и Жулиета е резултат на криминална интрига и двамата са убити след интриги. Написала е поредица от лекции.

Според Финци в този театрално-литературен формат ще погледнем под необичаен ракурс към вечната любовна история на двамата младежи от Верона. Той поема предизвикателството да се впише в своеобразния експеримент лекция театър като режисьор, който разяснява на своите актьори (публиката) своя поглед и към друго вечно Шекспирово заглавие - “Хамлет”. Относно “Ромео и Жулиета” доц. д-р Лиза Боева, житейската половинка на Ицко Финци и водеща на събитието, казва: “Опитваме да покажем, че извън добре познатия има и друг ключ към тази трагична любовна история. Ние я третираме като история на престъпление и имаме всички основания да разглеждаме всички действащи лица като заподозрени. Извън описаните в курса 9 криминални литературни схеми ние смятаме, че Шекспир е измислил друга, собствена схема. Така сюжетът се превръща в чисто криминален”.

Двамата са неуморни в разгадаването на Шеспировите предизвикателства и загадки. Те ги и събраха...

След почти половин век двамата се намериха. И сега са... не смеем да кажем кой е Шерлок Холмс и кой д-р Уотсън в интригата Шекспир. Те си знаят!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X