Напишете дума/думи за търсене

Рами Малек пощуря от любов по екранната си половинка

“Това е за теб и заради теб, великолепни.” Така актьорът Рами Малек благодари на покойния Фреди Меркюри, чийто образ във филма “Бохемска рапсодия” му донесе “Златен глобус” за най-добър актьор в драма. Малек не пропусна да благодари и на двамата основатели на “Куин” Брайън Мей и Роджър Тейлър, които споделиха с него радостта от наградата в залата.

37-годишният актьор с египетски корени постигна нови върхове в кариерата си, след като миналата година “Бохемска рапсодия” спечели 740 млн. долара приходи и се превърна в най-доходоносния биографичен филм на музикална тематика в историята на световния боксофис. Миналата неделя пък изненадващо грабна победата от смятаните за безспорни фаворити “Роди се звезда” и “Черната пантера” и от такива невероятни свои колеги като Уилям Дефо и Брадли Купър.

Преди десетилетие обаче дебютът на младия актьор никак не е лек. Налага се да работи на половин работен като разносвач на пица и като прави фалафел сандвичи в ресторантите в Холивуд, за да свързва двата края. “Мечтаех да работя в студиата на Холивуд, а не в ресторантите му”, казва той в интервю за египетски вестник през 2015 г.

Рами е роден на 12 май 1981 г. в Лос Анджелис, но родителите му са имигранти от Египет. Той има брат близнак, роден 4 мин след него, казва се Сами и работи като учител. Преди да замине за САЩ през 1978 г., баща му е екскурзовод в Кайро, а после продава застраховки. Майка му е счетоводителка. Рами има и по-голяма сестра, която е лекар в “Бърза помощ”.

Бъдещият актьор завършва католическото училище “Нотр Дам” през 1999 г. Там в по-долен клас учи и актрисата Кирстен Дънст и двамата посещават заедно музикалните класове. По-късно Рами признава, че като юноша е бил влюбен в нея.

Родителите му не искали да става актьор, виждали го като адвокат или лекар, мечтаели да получи професия, която да му даде солиден финансов и социален статут. Но Рами бил упорит в намеренията си какво ще учи.

През 2003 г. той взема диплома по театър и изобразителни изкуства от Университета “Евънсвил” в Индиана и се връща в родния Лос Анджелис. Опитва и не успява в продължение на повече от година и половина да се срещне с някои от кастинг директорите в Меката на Седмото изкуство. Причината вероятно е, че няма агент, който да го представлява.

“Имаше периоди, в които страдах от депресия и губех доверие в себе си, особено когато не получавах никакъв отговор на многото резюмета, които изпращах”, казва Малек през 2015 г. “Не ми беше приятно да правя сандвичи, след като имах в джоба университетска диплома”.

В един момент Рами дори смятал да изостави мечтата си да стане актьор, за да се занимава с нещо реално - да купува и продава недвижими имоти. За негово щастие обаче през 2004 г. получава първата си епизодична роля в тв сериал - “Момичетата Гилмор”. Това променя живота му. Следва роля в комедийния сериал “Домашни войни”. После играе фараона в “Нощ в музея” и в “Нощ в музея 2”, където си партнира с Бен Стилър.

През следващото десетилетие кариерата му се развива възходящо. През 2010 г. получава ролята на терориста смъртник в сериала “24”, а за изпълнението си в “Тихият океан” на Стивън Спилбърг е засипан с похвали от критиката. През същата година се снима и във втората част на “Здрач: Зазоряване”, където играе вампира Бенджамен.

По време на снимките на “Тихият океан” Малек среща Том Ханкс. Той е толкова впечатлен от по-младия си колега, че през 2011 г. му се обажда като продуцент да го покани да участва във филма “Лари Краун”.

Истинският пробив обаче идва през 2015 г., когато той става звездата на “Господин Робот” - телевизионен психотрилър, посветен на хакерите. За превъплъщението си в гениалния IT специалист Елиът Алдерсън, който през деня работи в голяма компания за киберсигурност, а през нощта се превръща в киберпрестъпник, разбиващ кодовете на спецслужбите, актьорът взема награда “Еми” през 2016 г. През тази година Малек е номиниран 7 пъти за различни награди.

Рами се радва на наградата си "Златен глобус" в компанията на членовете на "Куин" Брайън Мей и Роджър Тейлър.
Рами се радва на наградата си "Златен глобус" в компанията на членовете на "Куин" Брайън Мей и Роджър Тейлър.
Докато се готви за ролята на Алдерсън, актьорът развива параноя, че може да бъде следен чрез компютъра си. В различни интервюта след това съветва почитателите си да залепят с непрозрачно тиксо камерата и микрофона на лаптопа си, когато не го използват. Докато снима сериала, той сменя 4 компютъра, а твърдите дискове на старите унищожава, като ги слага в микровълновата печка.

Малек не е фен и на социалните мрежи. Той има профили в туитър и инстаграм, но не ги ползва често. В профила му в инстаграм има само 3 снимки. Актьорът има 1,8 млн. последователи, но самият той не следва никого.

С парите от “Господин Робот” Малек изплаща всичките си студентски заеми, както и друг натрупан дълг. Сериалът печели същата година и “Златен глобус”, като побеждава “Игра на тронове”. Днес състоянието на актьора се оценява на 8 млн. долара, но се предполага, че след “Златен глобус” хонорарите му ще станат космически.

Hаградата го поставя и в първите редици на претендентите за “Оскар” за главна мъжка роля (номинациите ще бъдат съобщени на 22 януари). Това е вълнуващ период за Рами Малек, който в речта си при получаването на голямата награда каза: “Сърцето ми ще изскочи от гърдите”.

Интересно е, че когато кандидатства за ролята на Фреди Меркюри, актьорът с екзотично излъчване изпраща на членовете на “Куин” свое видео как пее. Когато е избран и се среща с тях на живо, се оказва, че те не са могли да гледат записа му, тъй като не успели да го свалят правилно. Така че актьорът бил свидетел на реакциите на великите музиканти, когато го чули да пее за първи път.

Oсвен че му донесе “Златен глобус”, ролята на Фреди Меркюри в “Бохемска рапсодия” срещна актьора и с любовта в лицето на колежката му Люси Бойнтън. В биографичния филм тя играе голямата любов и музата на вокалиста на "Куин" Мери Остин. Двамата се запознават на снимачната площадка на филма, а слуховете, че са влюбени, започнаха през април миналата година. Тогава източник на изданието Us Weekly заяви, че Рами Малек доста често я посещава в Лондон. “Той е луд по нея”, каза тогава анонимният източник.

Актьорът с приятелката си Люси Бойнтън, която му партнира в "Бохемска рапсодия".
Актьорът с приятелката си Люси Бойнтън, която му партнира в "Бохемска рапсодия".
През август папараците успяха да уловят целувка между двамата, но едва преди броени дни актьорът потвърди отношенията им в своя реч. На 3 януари Рами Малек спечели наградата за изгряваща звезда от Международния филмов фестивал в Палм Спрингс, а от сцената каза: “Благодаря ти, Люси Бойнтън. Ти си мой съюзник, довереник и моя любов.”

По-рано му бе преписвана романтична връзка и с екранната му партньорка от “Господин Робот” Порша Дабълдей. Злите езици пък не са се притеснявали да му приписват и гей наклонности.

Слуховете за това се появиха, тъй като Рами изигра няколко персонажа с гей ориентация. Те се засилиха след изпълнението на ролята на Фреди Меркюри, който почина от СПИН през 1991 г. Всички, които познават младия американец с египетска кръв, са категорични, че подобни намеци нямат нищо общо с истината.

Hарастващата слава на актьора доведе дотам, че медиите започнаха да се интересуват и от някои негови здравословни особености. Те изясниха например, че той е алергичен към котки. Първоначално в “Господин Робот” домашният му любимец трябвало да е котка, но тъй като Рами започвал да киха, тя била заменена с куче, а впоследствие като най-безопасно - със златна рибка.

Вероятно от професионален интерес, но Рами страшно обича да изслушва житейските истории на напълно непознати хора. И тъй като кръвта вода не става, роденият в Лос Анджелис млад мъж следи с интерес и внимание политическите събития в родината на родителите си - Египет.

Вече се говори, че Малек е в преговори да изиграе образа на злодея в следващия филм от поредицата за Джеймс Бонд, в която Даниел Крейг ще се превъплъти отново в Агент 007. Според планирането този филм трябва да излезе на екран през първата половина на 2020 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X