Напишете дума/думи за търсене

Портокалов пай

лесно

8 парчета

40 мин

за една порция:

298 ккал

мазнини 8 г

холестерол 58 мг

въглехидрати 53 г

протеини 3 г

за тестото:

1 1/2 ч.ч. брашно

1 1/4 ч.л. сол

1/2 пакетче студено масло на кубчета

1/4 ч.ч .студена вода

за плънката:

3/4 ч.ч захар

1/2 ч.ч. брашно

1/4 ч.л. сол

1 1/4 ч.ч. вода

2 леко разбити жълтъка

1/2 ч.ч. портокалов сок

2 с.л. лимонов сок

3 с.л. настъргана портокалова кора

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

за глазурата:

1/2 ч.ч. захар

2 белтъка

2 с.л. вода

1/8 ч.л. сол

1/2 ч.ч. кокосови стърготини по желание

1 За да направите тестото, смесете брашното и солта. Прибавете маслото и месете, докато сместа заприлича на едри трохи. Излейте водата и разбъркайте с вилица, докато се получи хомогенна смес. Омесете до гладкост, увийте с фолио и охладете за 15 мин.

2 Разточете тестото и прехвърлете в кръгла форма за печене. Надупчете с вилица тестото, а върху него сложете алуминиево фолио. Охладете отново за 15 мин. Сложете върху тестото достатъчно количество зрял боб, за да го притисне към формата за печене. В предварително загрята фурна на 180?С печете 20 мин, свалете фолиото и фасула и печете още 20 мин.

3 В тенджера смесете захарта, брашното и солта. Излейте водата, разбъркайте. Гответе на средно висока температура, докато се сгъсти и започнат да се появят балончета. Намалете температурата, бъркайте постоянно и след 2 мин свалете от огъня. Комбинирайте малка част от тази смес с жълтъците, разбъркайте и прибавете към брашнената микстура. Оставете смета да заври, като бъркате непрекъснато. След 2 мин свалете от котлона. Внимателно излейте двата вида сок и кора. Оставете да се охлади на стайна температура, без да бъркате. Излейте плънката върху основата на пая и приберете в хладилника поне за 3 часа.

4 За да направите глазурата, смесете захарта, белтъците, водата и солта. На бавна скорост на миксера разбивайте 1 мин. Сложете сместа на ниска температура и продължете да разбивате на бавна скорост около 10 мин. Залейте плънката с глазурата. Преди сервиране поръсете с кокосови стърготини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X