Напишете дума/думи за търсене

Жени протестират срещу Ален Делон

Ален Делон СНИМКА: РОЙТЕРС

Филмовият фестивал в Кан се открива днес на фона на недоволството, което предизвика решението да бъде почетен ветеранът на френското кино Ален Делон. Причината - той е обвинен в насилие спрямо жените, пише vesti.bg.

От движението "Жените в Холивуд" (Women and Hollywood) заявиха, че решението да му бъде дадена почетна награда "Златна палма" е "отвратително".

Миналата година се състоя първото издание на форума след избухването на скандала с американския продуцент Харви Уайнстийн. Основното послание бе - "трябва да има нулева толерантност към сексуалния тормоз или злоупотреба от всякакъв вид", а в знак на солидарност с жертвите на сексуално насилие 100 жени дефилираха по червения килим. Организаторите бяха предвидили пускането на специална телефонна линия, на която жертвите на сексуално насилие да споделят какво им се е случило.

Председател на журито беше ослепителната Кейт Бланшет, която оглави протестите на повече от 80 холивудски звезди и жени режисьори.

Актьорът не е ходил в Кан от 2013 г., когато беше прожектирано реставрирано копие на филма "Под яркото слънце" на Рене Клеман. През 2010 г. Делон също беше в Кан, за да представи реставрирана версия на "Гепардът". Той обаче често е бойкотирал фестивала през кариерата си, продължила шест десетилетия.

Делон прави първите си стъпки в света на киното именно в Кан през 1957 г., след като е поканен от Жан-Клод Бриали, когото среща в Париж, предаде БТА.

"В Кан Ален Делон е открит за киното. Фестивалът става трамплин за кариерата му", отбеляза журналистът Барнар Виоле, който е автор на биографична книга за известния актьор, публикувана през 2000-ата г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X