Напишете дума/думи за търсене

Весела Бабинова - новата звезда на сцената

Актрисата харесва италианската кухня, дори има машина за приготвяне на домашна паста

Актрисата Весела Бабинова от малка проявява интерес към кулинарията. Причината за това е майка ѝ, която умеела да приготвя всякакви вкуснотии за хапване, въпреки че по цял ден била на работа. Когато оставяла Бабинова под грижите на баба ѝ, малката отново хапвала домашно приготвена храна. “Рядко ми се е случвало да купувам неща от лавки като пици, закуски и т.н.”, казва актрисата. Затова и като голяма предпочита сама да приготвя храната си вкъщи, това ѝ носи огромно удоволствие.

Малката Весела наблюдавала майка си в кухнята. “Ровех ѝ в тефтерите, пълни с рецепти, обикновено за да драскам вътре някакви неща”, спомня си със смях Бабинова. Майка ѝ умеела да прави процеса на готвене интересен. “Просто гледа нещо и веднага след това го приготвя. Ако няма някой продукт, го замества с втори. Не ѝ ли достига, измисля трети начин”, казва актрисата. И до ден днешен е така. Отраснала с вкуса на домашна храна, Бабинова иска да го пренесе и в своето семейство.

Като дете най-много обичала да хапва бутчета или пържени кюфтета с картофи. Това не се е променило и до днес. “Почти няма нещо, което да не ям. Не обичам дробчета, защото съм имала кофти преживявания след тях, и синьо сирене - там нямам обяснение защо”, казва актрисата.

Нейната първа самостоятелна кулинарна инициатива била в пети клас. Тогава поканила две свои съученички след училище. Приготвила за всяка по 2 пържени яйца със сирене и разтворила във вода сок на прах. “Мислех си, че съм най-великата. Казах си: “Леле, аз приготвих нещо сама и съм поканила гости”, спомня си със смях Бабинова. Оттогава обаче започнала да прави все по-сложни неща.

Лятото най-често в менюто ѝ присъства рибата. “Впрочем последните години започнах да я ям повече, преди това съвсем я избягвах”, казва Бабинова. В горещините предпочита също таратор и свежи салати.

Актрисата обожава всичко, което е традиционно за българската кухня. На второ място нарежда италианската. Нея познава много добре, тъй като живее в Италия известно време. Освен това майка ѝ често приготвяла паста, при това по всевъзможни начини. Бабинова има в дома си машина, с която също прави домашна паста. “Въпреки че всеки може да си я приготви и без такава, само трябва да си разточи добре тестото, а след това може да го нарежеш на всевъзможни форми. Никой не те пита защо талиателите ти са под линия”, смее се тя.

Актрисата забелязала, че италианците употребяват много продукти в кулинарията, които българите някак пренебрегват. Един от тях е цветът на тиквичката. В Италия с него гарнират пицата. “В което и ястие да го добавят, се получава страхотно”, казва Бабинова. В дома си приготвя и брускети. “Не че е много трудно... По-скоро простичките неща много по-лесно може да ги объркаш”, допълва тя.

Напоследък все повече се интересува от азиатската кухня. “Все още не смея много да експериментирам с нея, но ще видим какво ще стане”, казва Весела.

Засега не е приготвяла азиатски специалитети в дома си, но е опитвала китайската люта супа, която приготвя баща ѝ. “В последните 10 години той страшно много готви и му се получава страхотно”, казва актрисата. Не подценява и арабската кухня. В нея харесва различните видове разядки, хумус, както и че използват повече агнешко месо.

Бабинова често ходи на Женския пазар, където има малки магазинчета, пълни с най-различни продукти. За някои от тях въобще не знаела, че съществуват. Родителите ѝ например ѝ показали булгура с фиде. “Понякога купуваме с приятеля ми адена кебап, който е на шишче и ти само го печеш на скарата. Като гарнитура правя въпросния булгур с фиде. Получава се много вкусно”, казва актрисата.

Както на сцената в театъра, така и на малкия екран си личи, че е в страхотна форма. Поддържа я, като ходи на йога и от време на време спира да яде въглехидрати за определен период от време. Понякога Бабинова има нужда от пълна почивка, заради това спира да спортува напълно. Въпреки това, когато дойде началото на новия театрален сезон, би се записала на бокс, защото го смята за интересен.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА 

Бишкотена торта

Продукти

2 кутии бишкоти (за всеки случай може да са 4)

250 г маскарпоне

2 бр. кисело мляко

сироп по избор, в който да потапяме бишкотите

замразени или пресни горски плодове по избор

3 с.л. пудра захар

целувки за украсата отгоре

Начин на приготвяне

Разбиваме добре с миксер киселото мляко и маскарпонето, докато се получи хомогенна смес. Добавяме и пудрата захар. На дъното на форма за торта слагаме няколко лъжици от сместа, за да го покрием хубаво. Топим част от бишкотите в сиропа и ги нареждаме върху сместа. Там, където има пролуки, слагаме по едно две плодчета. Разполовяваме няколко бишкоти, като топим и тях в сиропа. Нареждаме ги изправени по ръба на формата. Слагаме нов ред крем, след това отново натопени в сиропа бишкоти и плодчета в пролуките и накрая завършваме с крем. Слагаме в хладилника тортата, за да стегне за час-два. След като я извадим, натрошаваме целувки и слагаме от останалите плодове (ако са били замразени, ги нареждаме чак сега, за да не пуснат вода, ако не са били, може да ги сложим и по-рано).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X