Напишете дума/думи за търсене

Ева Пармакова: Не ми трябва романтичен залез, за да пиша

„Клубната музика ти лепва като втора кожа. Слушам Runnin’ и ми се допи нещо с чадърче“, казвам на Ева Пармакова между две глътки кафе. Виждаме се следобедно, защото е в тежка серия от изпити.
В 12 клас е, готви се за матури и още не е осмислила как се е превърнала в магнит за колаборации с хитови DJ. Точно преди година финалистката от X Factor изкара офис хората на дансинга с Tell Me Right с Фабрицио Паризи, а сега на дневен ред е турската супер звезда Хакан Акус. Изумително е как двама души, които дори не са се засичали в студиото, могат да създадат зарибяващ летен химн като Runnin’. „Видял е мои неща в YouTube, харесал е блендата ми и ми писа в Instagram с предложение да направим заедно трак. Разрових се да проуча кой е и какво прави. Първото парче, на което попаднах, имаше 50 милиона гледания. Казах си „Уау, защо не?“, разказва Ева.

На родна земя Ева работи по мелодията и текста с Иво Добрев. „Хакан беше супер ентусиазиран, в продължение на година и половина държеше яко идеята да запишем песен. Усещам, че е сърцат и се надявам да го срещна скоро“, казва изпълнителката. Междувременно Runnin’ превзема чартовете като коронавирус и вече е в челната петица на най-излъчваните песни в бг ефира. Песента е лицензирана за териториите на Русия, Турция, Полша, Израел, Гърция и Румъния.

Бъдещето на дълги светлини
Малко след последното си селфи от абитуриентската нощ Ева ще стегне куфари за Лондон, където ще кандидатства музикален бизнес. До последно се колебае дали да не акцентира върху songwriting (писане на песни), но след това решава, че погледът върху глобалната картина в индустрията й е по-важен. Апетитът й да твори в студио се отключва миналата година на първия по рода си у нас лагер за писане на песни Sofia Songwriting Camp. „Точно там, в Боровец, съзададохме Lipstick с румънския продуцент Моноар и с шведката Касиопея, която е един от най-търсените автори в света на кей попа в момента. Мислех, че ще ме оставят да се помотая в краката им и да си тананикам, да предлагам вокални линии, защото нямах никакъв опит в писането на музика. Вместо това те ми помогнаха да изляза от зоната си на комфорт и приемаха всяка моя идея. В мобилните студия на този лагер всеки ден бях в екип с различни автори, някои от тях работили с имена като Крис Браун, Кайли Миноуг и Род Стюърд. Никой от тях не се надуваше като балон пред кактус. Всички бяха адски готини, дружелюбни и готови да изкарат най-доброто от артистите като потенциал“, разказва Ева. Пак там осъзнава, че не ѝ трябва романтичен залез или готин жест от приятел, за да пише. „Писането на песни е работа като всяка друга, то е като мускул, който непрекъснато трябва да тренираш. Много често е нужно само да влезеш в студио с правилите хора и химията се случва“, категорична е внучката на оперния ас Любомир Бодуров.

На гребена на вълната
Всяко лято Ева Пармакова живее без телефон и на остров, в който цари безвремието на соца – на плажа има едно капанче, а сърфистите са заобиколени от свободно отглеждани кокошки. Райското кътче е Лимнос. „Сестра ми си взе къща там. С нея имаме 10 години разлика, но връзката ни е суперсилна. Покрай нея изкарах част от детството си в Южна Африка. Беше ми доста различно, защото там е мултинационално и много шарено, но всички живеят в близост с природата. Оттам си донесох рецепта за пиле с масло, което ми беше любимото ястие като дете“, изповядва се певицата.

Любов на струни
Ева е на 18, но вече има привилегията да познава любовта – от година и половина споделя всяка свободна минута с приятеля си. Той учи в Музикалното училище и е мултинструменталист. Помага й със солфежа на китара и я изкарва от затворения кръг на компанията ѝ. „Ако не сме на училище, пътуваме. Наскоро си купи кола, но преди това имахме ритуал – отваряме картата на България и със затворени очи си набелязваме дестинация за пътуване с влак. Покрай него открих, че ме бива в готвенето. Една вечер му направих паста, суперимпровизирано, и той остана доволен. Обичам да се грижа за любимите си хора, а и готвейки си почивам“, признава Пармакова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X